Mezi obžalovanými, jejichž zproštění soud zrušil, je většina hlavních obžalovaných z řad manažerů dvou firem, které se na stavbě podílely. Vyhlášení rozhodnutí se účastnili jen tři obžalovaní. Dorazilo i několik cestujících či příbuzných obětí. Většina rozhodnutí odmítla komentovat.

Richard Salamon, který ve vlaku cestoval, vyslechl verdikt soudu se slzami v očích. „Pokud nebude někdo odsouzen, nemáme jistotu, že se taková tragédie nebude opakovat. Myslím si, že jsou vinni všichni,“ dodal.

Soudy si případ „přehazují“

Krajský soud se případem zabýval na základě odvolání státního zástupce. Ten zprošťující rozsudek okresního soudu pro všech 10 obžalovaných označil za nezákonný. Navrhoval zrušení osvobozujícího rozsudku a nové projednání.

Novojičínský okresní soud loni už podruhé zprostil deset obžalovaných viny. Zproštění obžaloby soudce novojičínského okresního soudu Jaromír Pšenica opakovaně zdůvodnil tím, že se přesně neví, proč most spadl, a neprokázalo se, že skutek spáchali obžalovaní.

Krajský soud v Ostravě nakonec potvrdil zproštění obžaloby pěti z deseti obžalovaných, dalších pět čeká nové projednávání.

VIDEO: Richard Salomon cestoval ve vlaku, rozsudek soudu ho rozčaroval.

Fotogalerie
10 fotografií