Mládě hlodavce, které bude v dospělosti vážit až 80 kilogramů a na délku hravě zvládne metr, se narodilo dvouletému chovnému páru. S rodiči a dvěma tetami si bude lebedit ve velkém travnatém výběhu.

„Mohou se v něm celý den pást, k dispozici mají také dva bazény. Vnitřní, který využívají i v zimním období, a velký venkovní,“ uvedl mluvčí zoo Martin Vobruba. Kromě trávy si obří hlodavci smlsnou na senu či granulích a kořenové zelenině.

Těší se na další

Poslední úspěšně odchovaná mláďata přišla v Plzni na svět v roce 2008. Pak se ještě narodila dvě před osmi lety, ale ta po několika dnech uhynula. V zahradě věří, že malá kapybara nezůstane dlouho sama. „Máme tři samice, tak doufáme, že se letos dočkáme dalších mláďat,“ dodal Vobruba.

Vodomilný hlodavec

Kapybaře, největšímu hlodavci světa, se dříve říkalo plavoun. Obývá okolí velkých jihoamerických řek. Pohyb ve vodě a na bahnitých březích jí usnadňují plovací blány mezi prsty. Spásá vodní rostliny, mladá zvířata ale často končí jako potrava anakond a kajmanů. Kapybary žijí v rodinných skupinách, jeden dominantní samec a několik samic s mláďaty.

Fotogalerie
5 fotografií