Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Velký boj o Vystrčila: Zemanův „vyvrhel“ na mušce STAN, ANO a ČSSD ostrouhají

Autor: Jakub Tomek, Tomáš Polák - 
8. října 2020
05:40

Bude horní komora opět mít modré vedení? Odpověď na to, jak se zbarví Senát, se dozvíme už tento víkend, kdy se koná druhé kolo senátních voleb. Šanci na ovládnutí předsednického křesla ale má i hnutí STAN. Shrnujeme také nejzajímavější souboje druhého kola senátních voleb.

V prvním kole zabodovali Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 volebních obvodů. A dokonce jeden jejich kandidát Zbyněk Linhart (51, za STAN) obhájil své senátorské křeslo již v prvním kole. V deseti obvodech do druhého kola postoupili i kandidáti ODS.

A právě straně modrého ptáka půjde o víkendu o hodně. Aby zůstal i nadále šéfem horní komory Miloš Vystrčil (60, ODS), musí »urvat« co nejvíce. A nakročeno má podobně jako STAN. Nechybělo mnoho, a dosavadní poslankyně Miroslava Němcová (67, ODS) se mohla už v sobotu stát novou členkou horní komory. Vystrčil už svou ambici obhajovat křeslo šéfa Senátu včera potvrdil. „Počítám s tím. Pokud mi to výsledky voleb umožní, tak se o to pokusím. Důležité je, abych měl podporu,“ řekl pro iRozhlas.cz.

Může být pat

Senátní klub STAN má v současnosti 18 členů. O jeden víc má ODS. Klub Starostů ale tvoří i nezávislí kandidáti a také dva senátoři za TOP 09. Po víkendovém klání ale složení komory ovlivní i to, jestli se ke klubům připojí i další členové z malých stran. Jde třeba o podnikatele Iva Valentu (64), který obhajuje mandát za Soukromníky, ale je součástí klubu ODS. Právě STAN a občanští demokraté mají největší šanci ovládnout horní komoru.

Vládní strany ostrouhají

Jisté už je, že koaliční strany opět nebudou mít v Senátu většinu k tomu, aby její návrhy mohly procházet jako na běžícím páse. ČSSD po prvním kole přišla o sedm křesel, a nyní jí dokonce hrozí, že nebude mít ani vlastní senátorský klub. Bez ohledu na výsledek letošních voleb jí totiž zůstanou pouze tři senátoři, a senátorský klub musí být nejméně pětičlenný.

Do finále z prvního místa postoupil za oranžové pouze místopředseda Senátu Milan Štěch (66). Záležet tak bude na nových tvářích, které se k sociálně demokratické frakci připojí. Naopak hnutí ANO už má jisté, že bude mít v Senátu minimálně 5 senátorů a do fi nále z prvního místa postoupili tři jeho kandidáti. A KSČM, která koalici tiše podporuje, zůstane další dva roky bez zastoupení. Z horní komory její senátoři vypadli už před dvěma lety.

Praha 1: Slovní útoky kvůli náskoku

Chyběla necelá tři procenta, a Miroslava Němcová (ODS) mohla být novou senátorkou již v prvním kole. Výrazný náskok ale ihned po sečtení hlasů nepřekousl dosavadní senátor Václav Hampl (KDU-ČSL) a obul se do ní, že Němcová má „aureolu svaté ženy.“ Němcová mu napsala otevřený dopis, v němž Hampla žádá, aby byla kampaň vedena férově a věcně, nikoliv útočně.

Video  "Je to báječný výsledek, jsem nadšená z něj, vděčná všem voličům, kteří mi dali hlas," říká v bezprostřední reakci na postup z prvního místa do druhého kola senátních voleb Miroslava Němcová (ODS).  - Blesk Zprávy, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Praha 5: Boj pravdy a lásky

O hlasy voličů se utkají dva favorité z podobného názorového proudu. Šéf Knihovny Václava Havla Michael Žantovský (za ODS, STAN a TOP 09) a dosavadní senátor Václav Láska(SEN 21). Ani jednomu ale svůj hlas neodevzdá prezident Miloš Zeman (76), který má v tomto obvodu trvalý pobyt. Ten totiž podle svých slov ani s jedním nemá názorové souznění, a proto k volbám znovu nepůjde.

Video  Žantovský u návštěvy Pompea v Česku zmínil i Zemanův člun. Přidal výtku pro Petříčka  - Sabina Dračková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Praha 9: Válka bratrů nebude

Zajímavý pražský souboj se odehraje v Praze 9, kde se utká současný senátor David Smoljak (STAN) a známý vojenský historik Eduard Stehlík (ODS). Pokusit se získat senátorské křeslo se snažil také v prvním kole Smoljakův bratr Filip (54). Ten ale u voličů pohořel a na svém bratru nenechává nit suchou. Na sociálních sítích ho obviňuje z různých rodinných problémů.

Pelhřimov: Uspěje dlouholetý šéf?

Obhajovat mandát bude dlouholetý bývalý šéf horní komory Milan Štěch. Ten jako jediný člen ČSSD uspěl z prvního místa v prvním kole voleb. V pátek a v sobotu ho ale na souboj vyzve radní Jindřichova Hradce Jaroslav Chalupský ze Svobodných.

Rychnov nad Kněžnou: Bez stranické knížky

Dres sociální demokracie pro letošní senátní volby odložil dlouholetý senátor Miroslav Antl (ZA OBČANY). Ten totiž byl před šesti lety zvolen za ČSSD, ale po vleklých sporech nakonec oranžovou barvu opustil. Ve druhém kole mu na záda bude šlapat kandidát TOP 09 Jan Grulich (TOP 09 + LES), který je krajským zastupitelem a vede temní mateřskou a základní školu.

Kladno: Nečekaná vítězka

Ze Sněmovny do Senátu by se rád přestěhoval současný poslanec a exministr zemědělství Petr Bendl (ODS). V prvním kole ho ale nečekaně porazila pirátská kandidátka a advokátka Adéla Šípová. Ta se tak stala jednou ze dvou postupujících kandidátů Pirátů v senátních volbách.

Žďár nad Sázavou: Místo ministerstva zkusí Senát

O senátorské křeslo o víkendu zabojuje i bývalý kandidát na ministra kultury a současný starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda (45, ČSSD). Toho minulý rok odmítl prezident Miloš Zeman (76) jmenovat ministrem, jelikož ho považoval za nekompetentního. Proti Šmardovi stojí Josef Klement (49, KDU-ČSL).

Louny: Mánička proti chirurgovi

Velmi vyrovnaný souboj se v prvním kole senátních voleb odehrál na Lounsku. Do druhého kola tam postoupil chirurg Ivo Třesl (STAN) a kurátor a vydavatel Vladimír »Lábus« Drápal (ODS). Ten byl před rokem 1989 aktivním disidentem a podílel se v 80. letech na organizování tajných undergroundových koncertů. V té době také vznikla jeho přezdívka Lábus.

Jak volby dopadly čtěte ZDE

Doporučujeme
xarf ( 8. října 2020 20:53 )

xarf ( 8. října 2020 20:51 )

Přes náhubek sleduj oči Babiše, , pak mluv.

xarf ( 8. října 2020 20:35 )

I zde ANO beznadějně očumuje, jako u hejtmanů. To vše pro Babiše.

panda82 ( 8. října 2020 09:10 )

jo vystrčit Vystrčila

panda82 ( 8. října 2020 09:09 )

no tajvanec by mněl vypadnout první, prodal sám sebe

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa