Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Noční podniky ničí omezení otevírací doby. Sčítají ztráty a budou jednat s ministryní Schillerovou

Autor: jza - 
9. října 2020
07:10

Pražské kluby, které jsou závislé na provozu hlavně v nočních hodinách po celý rok, hlavně sčítají ztráty a nedávné omezení provozu podniku do desáté večer pro ně byla poslední kapka. Od pátku 9. října pak začalo platit na dva týdny další omezení otevírací doby do 20 hodin. Příští týden se proto jejich zástupce chystá na jednání s ministryní Alenou Schillerovou (za ANO), se kterou chce jednat o finanční podpoře skomírajícímu byznysu. 

V Praze byly podle něj kluby restrikcemi zasaženy nejvíce, k iniciativě se jich připadala už více než stovka a přidávají se další z celé republiky. Pro kluby, kde to žije hlavně v noci, znamená současné omezení provozu hodně velké ztráty. „Když máte 75 procent tržeb od desáté do třetí hodiny ráno, tak jste stejně v háji,“ poznamenal podnikatel Lukáš Pokorný, který bude za pražské noční kluby se strážkyní státní kasy jednat. 

Ministryni financí chce prezentovat konkrétní čísla k tomu, kolik zaměstnanců nebo i dodavatelských firem to, že kluby teď v podstatě nefungují, zasahuje. Ideální výsledek jednání by bylo, aby provozovatelé podniků dostali od vlády nějakou finanční kompenzaci, například ve formě prodloužení programu COVID-nájemné, který poskytoval firmám zasaženým vládními restrikcemi finanční pomoc.

Tržby jsou mizivé

Lukáš Pokorný upozornil také na to, že podniky mají náklady nejen s nájemným, ale musí platit mimo jiné různé pokladní systémy, poplatky OSA a hlavně také platí zaměstnance. Sám to vidí i u svého klubu Fashion club, který sídlí v obchodním domě Kotva na náměstí Republiky.

Tržby se mu nyní propadly o více než 80 procent a z klubu odešly tři čtvrtiny zaměstnanců. „Jsem tu teď jen já, barman číšník a kuchař,“ popsal situaci v jeho klubu. Dříve přitom bylo běžné, že o víkendových akcích tak potřeboval až 40 lidí včetně ochranky. „Když jsme dělali poslední akci, tak tu bylo 8 lidí a stejně jsme skončili v minusu,“ dodal. Ti, kteří v klubech stále pracují, mají také podstatně méně peněz z dýšek. „Mít otevřeno do desíti je pro nás úplně stejné, jako by nás zavřeli,“ doplnil. Tento týden se omezení ještě zpřísnila. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) oznámil, že od pátku budou muset podniky zavírat už v 20:00 a u každého stolu budou moci být jen čtyři lidé.

Že je situace pro noční podniky již velmi kritická, potvrzuje i Jiří Hrdlička, který provozuje klub Rodeo v Ječné. Ten podotkl, že klub v podstatě v plném provozu fungoval letos pouze během ledna a února, což jsou ještě k tomu z hlediska tržeb nejslabší měsíce. Opět mohl otevřít v létě, což je zase období, kdy lidé spíše míří na zahrádky nebo venkovní akce. „Ztráta oproti minulému roku je mezi 85‒95 procenty, už od března jsme v podstatě na nule a všechno platíme z rezerv,“ říká.

Pořád musíme platit

Klub už také opustilo několik zaměstnanců, zůstali mu pouze už tři lidé. Upozornil, že řada nákladů se nedá přestat platit lusknutím prstu a na různé smlouvy jsou často dlouhé výpovědní lhůty. „Jen na dodávky mýdla a toaletního papíru jsme měli výpovědní lhůtu šest měsíců,“ poznamenal. Od vlády by také rád věděl, jak dlouho vlastně budou stávající opatření platit, aby podnikatelé věděli, na čem jsou. „Chceme, aby byla alespoň nějaká součinnost státu,“ dodává.

Plošná podpora nejspíš nebude

V reakci na čtvrteční zpřísnění opatření upozornil Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků, že restaurace a hospody mají po 20:00 zhruba 50 až 60 % tržeb a jejich personál 80 % spropitného. Kastner se snaží také intenzivně vyjednávat s představiteli vlády.

Zatím to však vypadá, že vláda kompenzaci podnikům, které musely dramaticky omezit svůj provoz, plošně neplánuje. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) při vyjednávání se zástupci konkrétně restaurací uvedl: „nechystáme nic plošného". Informoval o tom časopis Respekt, který také uvedl, že podle Havlíčka je u nás restaurací prostě moc a některé mají větší problémy než jiné.

 

offline ( 9. října 2020 14:26 )

Tohle je typ podnikání, které by mělo zaniknout, je to zlo.

krapotkin ( 9. října 2020 12:41 )

Proč kompenzace ? Škodovka hledá otroky do pásové výroby svých nevzhledných popelnic.

jonn ( 9. října 2020 11:48 )

Majitelé do krimu , obsluha na pracák .

eriksonek ( 9. října 2020 10:51 )

neco vam prozradim vy slavne nocni podniky ,muzete otevrit ve dne

dietr ( 9. října 2020 07:48 )

Na kompenzaci by měli mít nárok jen češi, ostatní ať táhnou, odkud přišli!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa