Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Koronavirus v Praze: Lůžka zatím stačí, chybí ale lidé. Červený kříž shání dobrovolníky pro péči o nakažené

Autor: jza - 
29. září 2020
19:05

V Praze je aktuálně 5 445 nakažených nemocí covid-19. Za posledních 24 hodin přibylo 406 nových případů. V úterý vpodvečer se sešel krizový štáb hl. města Prahy, který řešil počet lůžek v nemocnicích. Je jich sice dostatek, nicméně se budou hledat další volné kapacity pro případ, že by se situace zhoršila. Rozjel se také projekt Českého červeného kříže (ČČK), který bude školit dobrovolníky. Ti mají ulehčit práci zdravotnickému personálu. 

Praha má zatím dostatek nemocničních lůžek!“ ujišťoval v úterý odpoledne Pražany primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Na jednotkách ARO a JIP je volných 133 lůžek, což je 16 % z celkového počtu. Standardních lůžek s kyslíkem je podle primátora volných 819, to je 28 % z celkového počtu.

Lůžek je sice zatím dost, ale podle radní Mileny Johnové (Praha Sobě), která má na starosti právě zdravotnictví a sociální oblast, bude možná potřeba více lidí, kteří o nakažené budou pečovat. Tady by měl pomoci ČČK, který společně s Všeobecnou fakultní nemocnicí (VFN) začal zajišťovat kurzy pro dobrovolníky, kteří budou moci pracovat jako pomocný personál jak v nemocnicích, tak například v pobytových sociálních službách. 

Projekt se bude jmenovat „Pomáhám pečovat,“ naučit se v něm mají lidé základy péče o nemocné na lůžku, jako je osobní hygiena nebo podávání stravy. „Děláme to proto, že je čas připravit laickou veřejnost pro případnou službu,“ říká Richard Smejkal, který je velitelem Ústředního krizového týmu. Podle něho se do projektu přihlásit může každý zletilý občan, který má chuť vypomoci ostatním.

Hledají se volná lůžka

Johnová také uvedla, že Praha aktivně vyhledává další volné kapacity lůžek. „Již jsme identifikovali záložní kapacity několika desítek zdravotních a sociálních služeb, zároveň jednáme se státem, aby volná lůžka ve svých zařízeních našel také,“ dodala radní. Hřib zároveň podotkl, v nejbližší době by měla vzniknout další odběrová místa, a to konkrétně na Letné a ve Spálené ulici.

Video  Ministr zdravotnictví Roman Prymula o situaci v Praze  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Krizový štáb podle primátora řešil také funkčnost základních služeb, jako je Policie ČR, Městská policie hl. m. Prahy, Zdravotnická záchranná služba nebo Hasičský záchranný sbor. Vše podle něj funguje v pořádku, pouze profesionálním hasičům musejí pomáhat dobrovolní hasiči. Nejvíce nakažených je podle něj u Dopravního podniku, kde je kolem 50 pozitivních případů, což je podle primátora také kvůli tomu, že podnik má nejvíce zaměstnanců z těchto služeb. „Provoz není narušen,“ ujistil primátor. 

Covid_19 ( 29. září 2020 21:23 )

Praha to zvládne, ale o zbytek republiky mám strach. Okresní nemocnice nemají infekční oddělení atd, tam bude zmatek větší. Když byl problémový pacient, tak se odvezl do Prahy, Brna, Ostravy, ale tam bude brzy plno

Covid_19 ( 29. září 2020 21:21 )

Nouzový stav zase odnesou nejvíc zdravotníci v první linii, protože přestane platit zákoník práce a nastane nevolnictví. Je to smutné, že neschopnost vlády vždy odnese část občanů

vagin-analev ( 29. září 2020 20:47 )

Agenti STB chtějí vyhlásit stanné právo. A co budou dělat normální lidi co budou žrát. A proto vy hlupáci volte STB = ANO.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa