Každoroční závod Přes tři jezy, který se jezdí na pražské Vltavě tradičně na svatého Václava, se letos mohl pořádně zvrtnout! Šestičlenná posádka jedné ze závodních lodí totiž skončila v ledové vodě poté, co se jejich plavidlo v peřejích pod Staroměstským jezem převrátilo. Kromě šoku ze studené vody celou situaci komplikovalo podle mluvčí pražských strážníků Ireny Seifertové i špatné vybavení posádky – příliš velká vesta, která pak v kritické chvíli bránila orientaci.

Na průběh závodu dohlížely naštěstí i složky integrovaného záchranného systému včetně strážníků z Poříčního útvaru. Právě jeden z nich se pohotově vrhl do vody, aby závodníky zachránil. 

Zde pomocí vlastní záchranné vesty zajistil kormidelníka a dvě děti, které následně dotlačil k plavidlu Vodní záchranné služby Praha,“ uvedla Seifertová. Ve vodě ale zůstal ještě zbytek posádky, kteří zoufale volali o pomoc, pro ně pak vyrazili ostatní strážníci služební lodí. „Následovalo rychlé zaháknutí potopeného plavidla a transport všech aktérů pondělního mokrého dobrodružství na pravý břeh Vltavy,“ doplnila Seifertová. 

Fotogalerie
6 fotografií