„Domníváme se, že jde o jednoho pachatele, který figurínám ulamuje hlavy,“ řekla mluvčí Tiskového a informačního centra (TIC) Adéla Nováková. Z 16 „Janáčků“ stihl ničitel poškodit přes víkend už čtyři.

Cena jedné figuríny, kterou tvoří jádro z polyetylénu kryté hliníkovými plechy, je téměř 5 tisíc korun. „Obrátili jsme se na policii. Snad při pátrání pomohou kamerové záznamy z ulic,“ upozornila Nováková.

Propagace skladatele

Propagaci Janáčkova díla v Česku i zahraničí se TIC Brno systematicky věnuje od roku 2017. Vznikl specializovaný web, kolekce janáčkovských suvenýrů i naučná stezka v ulicích města.

„Leoš Janáček je ve světě jedničkou mezi českými operními tvůrci a řadí se mezi dvacet nejhranějších světových operních skladatelů. TIC BRNO se snaží o to, aby se o něm dozvědělo co nejvíc lidí u nás i ve světě," uvedla Jana Janulíková, ředitelka centra.

Dezerty Janáček

Kromě figurín skladatele vyšla v rámci festivalu i Mářina kuchařka, kniha receptů dochovaných díky zápiskům Janáčkovy hospodyně Marie Stejskalové. Čtenáři se mj. dozvědí, že když chtěl Janáček uctít hosta, nechal nasmažit koblihy. O Vánocích rád jedl žabí stehýnka s petrželovou omáčkou.

VIDEO: Pohled do soukromí slavného skladatele.