Medializace kauzy kolem zubu vyhynulého žraloka, zdá se, přesvědčila maltského ministra kultury Josého Herreru, aby po sedmiletém princi Georgovi nepožadoval navrácení vzácné zkameněliny.

„Ministr by rád poznamenal, že s ohledem na tento případ není záměrem v této záležitosti nadále pokračovat,“ uvedl podle deníku The Malta Times ministrův mluvčí. Před pár dny přitom sám Herrera tvrdil, že se pokusí uvést věci do pohybu a vrátit Maltě všechna kulturní dědictví, jež jsou roztříštěna různě po světě.

Video: Chantal otevřeně o eutanazii sestry. A Hrušínský ostře proti Heřmánkovi

Video
Video se připravuje ...

Chantal otevřeně o eutanazii sestry. A Hrušínský ostře proti Heřmánkovi Bára Horáková, Lukáš Červený

„Některé artefakty důležité pro maltské národní dědictví skončily v zahraničí a měly by se vrátit zpět.“ Deník dodal, že podle ustanovení zákona o kulturním dědictví z roku 2002 spadá zkamenělina vyhynulého tvora pod definici movitého či nemovitého předmětu geologické důležitosti.

Vzácný pozůstatek žraloka carcharocles megalodon nalezl sir David koncem 60. let minulého století na dovolené na Maltě, zasazený do měkkého žlutého vápence ostrova, který vznikl během miocénu před 23 miliony let. Není tak jasné, jaký zákon o kulturním dědictví panoval do roku 1964, kdy byla Malta britskou kolonií. Princi Georgovi ho přírodovědec věnoval při příležitosti venkovní projekce nového celovečerního snímku Život na naší planetě.

VIDEO: Gottová ruší premiéru filmu Karel. Má covid! A Kačer popsal trápení s nemocnou ženou

Video
Video se připravuje ...

Gottová ruší premiéru filmu Karel. Má covid! A Kačer popsal trápení s nemocnou ženou Barbora Horáková, Aleš Brunclík

Fotogalerie
115 fotografií