Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fotografka slavných Lucie Levá (28) bojuje s rakovinou tlustého střeva: Učím se mít svoje jizvy ráda

Autor: Bára Veverková - 
28. září 2020
05:01

V jednadvaceti letech se rozhodla živit focením a téměř ze dne na den kvůli tomu překopala celý svůj život. Před objektiv se jí postavily snad veškeré české celebrity, ale i ty zahraniční. Pak ovšem přišel šok. Letos v březnu si Lucie Levá (28) vyslechla diagnózu – rakovina tlustého střeva s metastázemi na játrech.

Rodačka z Děčína byla odmalička velmi kreativní. Ráda malovala, hrála na hudební nástroje, pro radost si fotila. To díky otci, který jí koupil ve čtrnácti letech první fotoaparát. O šest let později se stal jejím pracovním nástrojem. „Ležela jsem v posteli, byla jsem čerstvě po rozchodu a měla jsem potřebu koukat se na tragické příběhy. Tenkrát jsem si pustila Upíří deníky,“ začíná vyprávění. „Říkala jsem si, jak to natáčení musí být zajímavé, a že bych strašně moc toužila být v tom prostředí, kde se film nebo seriál natáčí. A pak přilétla myšlenka: Tak buď fotografka.“ 

V ten moment jí to přišlo natolik reálné, že do toho dala všechnu energii. Začala pracovat v supermarketu za kasou, aby si vydělala na svůj první pořádný foťák. „Pro rodiče to bylo těžké. Byla jsem ambiciózní, po střední pedagogické škole jsem pokračovala na vysokou, chtěla jsem mít titul a oni z toho měli radost. A pak jsem jim řekla, že chci jít do totální nejistoty,“ vzpomíná nadaná slečna, která splnila veškeré předměty, ale ke státnicím nešla.

Místo toho začala fotit zadarmo koncerty v Děčíně, kde bydlela. První peníze si focením vydělala, když pracovala pro Párty Děčín, pro něž dokumentovala diskotéky. Měla však vidinu velkého města plného zakázek. A tak rodičům připravila další šokující překvapení. Oznámila, že se stěhuje do Prahy. „Dva roky jsem tu pracovala jako učitelka ve školce, protože jsem tu neměla žádné kontakty. Tohle povolání ale musí mít člověk jako své poslání, mě to nenaplňovalo,“ říká Lucie, která se během učitelování snažila fotit pro hudební magazíny.

A pak to přišlo. „Na jednom koncertu jsem se dostala do VIP zóny pro fotografy, a tam jsem měla stůl s člověkem, co zrovna sháněl fotografku. To byl osud. Rozhodla jsem se úplně vykašlat na školu a za týden jsem dostala zakázku na focení své první známé tváře – Marka Ztraceného.“ 

Postupně se spřátelila s lidmi z branže a dostávala se k dalším zakázkám. Dnes má na kontě hvězdy jako David Guetta, členy Imagine Dragons, kytaristu Bon Joviho, Sergeje Polunina, Zdeňka Svěráka, Jiřího Suchého nebo Lucii Bílou. „Mám pocit, že co se týče české scény, tak tím, že pracuji v mediích, jsem zvládla nafotit většinu,“ líčí své portfolio, které se ale poslední půlrok nerozrůstá.

V březnu nás všechny stopl a izoloval koronavirus, Lucii Levou rakovina. „Poslední dva roky jsem se cítila neustále unavená a občas jsem měla bolesti břicha. Po létě se to začalo zhoršovat, vyčerpání bylo intenzivnější a bolesti větší,“ vzpomíná Lucie. Všechna vyšetření ale byla v pořádku a doktorka jí řekla, že to je stresem.

Vše se zlomilo prvního ledna letošního roku, kdy Lucii přítel Adam odvezl na ambulanci s velkou bolestí břicha. „Udělali mi rentgen, byl v pořádku. Druhý den jsem byla na sonu, to ukázalo,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.