Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Profesor Žaloudík radí Babišovi s Prymulou: Dejte data dohromady, aby lidé nepanikařili

Autor: David Polák, sova - 
27. září 2020
05:15

Statisíce testů, desetitisíce nemocných, denní přírůstky v tisících osob uvrhají mnohé Čechy do paniky. Vláda se ji dlouho snažila klidnit: Náš zdravotnický systém nápor zvládne. Revoluční návrh, jak vyděšenou společnost uklidnit, nyní předložil premiérovi a ministrovi zdravotnictví senátor Jan Žaloudík (66, za ČSSD).

Uznávaný onkolog a senátor za ČSSD Jan Žaloudík (66) je toho názoru, že stát by měl významně zlepšit komunikaci s občany o koronavirovém nebezpečí v Česku. Zejména by měl hlavně zveřejňovat data o všech infekcích v zemi, včetně struktury hospitalizovaných pacientů. Poslal proto dopis novému ministru zdravotnictví Romanu Prymulovi (56, za ANO).

Na vědomí ho ale zároveň dostal premiér Andrej Babiš (66, ANO), šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek (53) a předsedové zdravotních výborů Sněmovny i Senátů. „Reaguji na apel pana premiéra k názorovému sjednocování a potřebě součinnosti. Mé dva návrhy mohou za současné situace vést k cílenějšímu rozhodování a získání lepšího porozumění i důvěry ve veřejnosti.

Žaloudík proto novému šéfovi rezortu radí, aby týdně či měsíčně zveřejňoval informaci o struktuře hospitalizovaných pacientů (viz Návrh I) a data o tom, jaká další infekční onemocnění u nás řádí. „Veřejnost by měla znát data v souvislostech a ne aby nás pořád někdo krmil jednou emocí. Je potřeba v tom udělat pořádek,“ řekl Blesku onkolog.

Stát přitom tato data podle něho má, ale nezveřejňuje je s takovou pompou, jako data o koronaviru.

Bez odpovědi

A pořádek by se měl také udělat ve zveřejňovaných číslech nemoci covid-19 a provedených testů, která mají podle něj být strukturovaná (viz Návrh II). „Stát by měl denně zveřejňovat i data, kolik testů odhalují těžce nemocné či bezpříznakové. Anebo kolik lidí chodí na testy kvůli kontrolnímu testu, či kvůli dovolené v zahraničí,“ vysvětluje Žaloudík.

„To je celý smysl toho mého dopisu. Reakci od pana ministra nemám žádnou a ani ji neočekávám,“ řekl Blesku s tím, že se Prymula stejně už v minulých dnech vyjádřil, aby se Žaloudík spíše věnoval svému oboru.

Návrh I

Struktura hospitalizovaných a jejich stavu podle onemocnění

1) covid-19

2) jiné akutní respirační infekce

3) jiná plicní onemocnění

4) srdečně-cévní a oběhová onemocnění

5) nádorová onemocnění

6) metabolická onemocnění

7) psychiatrická onemocnění

8) úrazy

9) ostatní nemoci

To vše v kategoriích: A) běžná hospitalizace, B) péče na JIP, C) úmrtí

Návrh II

Strukturovaná oznámení o počtu testovaných a jejich výsledcích

1) případy s příznaky onemocnění covid-19

2) případy kontrolního vyšetření po dřívější pozitivitě

3) bezpříznakové případy z důvodu kontaktu s infikovanými

4) bezpříznakoví žadatelé z různých důvodů (cestování, obavy apod.)

5) screeningové testování občanů bez příznaků (*pokud k němu stát přistoupí)

Vážení, konstatuji, že vyhovuji medializovanému přání ministra zdravotnictví a odcházím do zaslouženého klidového...

Zveřejnil(a) Jan Žaloudík dne Pátek 25. září 2020

Názorové rozdíly nejlépe sjednocují reálná data, ovšem komplexněji pojatá než dosud. Opakovaně zaznívá obava z možných nedostatečných kapacit nemocnic, veřejnosti chybějí průběžné informace o jejich aktuální zátěži, mnohým také není jasno o struktuře a cílech testování. Komplexní obraz o činnosti a kapacitě nemocnic nepochybně laickou veřejnost, média i vládní představitele uklidní, vzdělá a umožní případně nutné cílené posílení kapacit, aby neutrpěli nemocní s žádnou z diagnóz,“ uvedl Žaloudík.

Covid_19 ( 27. září 2020 15:31 )

nejsou pacienti, ti se vyhýbají zubařům i dalším oddělením, nejhůř je na tom Šmucler, bohatí zápaďáci k nám nejezdí na kosmetické zákroky a naši lidé dnes nechtějí implantáty, protože na dobré zahojení je potřeba být fit a neonemocnět. Spousta oddělení trpí nedostatkem pacientů, nebudou peníze od pojišťoven atd

ceskarebelka ( 27. září 2020 14:35 )

Pane Žaloudíků už prosím mlčte. Nerozumíte tomu oboru, tak prosím nevystupujte. Pokud máte potřebu se zviditelnit, nebo jste za to placený tak to prosím řekněte. Jinak mě už osobně lezete na nervy s těmi vašimi kecy. Mám strašně ráda lidi, kteří kecají do něčeho o čem nemají ani páru. Díky takový jakým jste vy politici začali jednat tak že jsme se dostali tam, kam jsme nechtěli. Takže prosím zalezte a věnujte se své onkologii.

Covid_19 ( 27. září 2020 11:48 )

pořádná data nejsou, není propojená hygiena s praktickými lékaři. Statistik Dušek dokázal, že mají sice data, ale často si odporují. Nevím jak chce například zveřejnit počet zemřelých na následky chřipky, když je to jen odhad a odborníci se nejsou u nás schopni domluvit, tak se bere zahraniční odhad

Vaclav Trefil ( 27. září 2020 11:42 )

Tenhle článek je o Žaloudíkovi. Co do to motáš Babiše? Už nehnul tu trávu uu

Vaclav Trefil ( 27. září 2020 11:35 )

Myslím, že zrovna Žaloudík, je riziková skupina. Uvidíme jak bude mluvit až ho coronavirus dostihne. A doufám,že si uhradí péči na ARO že svého, když situaci zlehčuje?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa