Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bez fanfár a opulentní párty: Hrad prozradil, jak bude Zeman slavit 76. narozeniny

Autor: sova, vei - 
27. září 2020
06:10

Český prezident Miloš Zeman v pondělí oslaví 76 let. Kolínský rodák a pozdější předseda vlády a prezident si však v pořadí již osmé narozeniny ve funkci hlavy státu tentokrát hodlá užít v klidu a v duchu rodinném. Blesk Zprávám to řekl mluvčí Jiří Ovčáček. Minulý rok si Zeman a jeho okolí životní jubileum „vychutnali“ během oslav přímo na Pražském hradě. Akce se v říjnu minulého roku zúčastnily desítky lidí, včetně kardinála Dominika Duky nebo zpěváka a hitmakera Michala Davida.

„Pan prezident si připomene narozeniny s rodinou,“ napsal Blesk Zprávám mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Nutno podotknout, že Zeman se ještě stále zotavuje ze zlomeniny ruky, kterou si způsobil v srpnu. K dispozici tehdy dostal také invalidní vozík.

Zeman byl v létě operován v celkové narkóze, operace trvala necelou hodinu a prezidentovi byl při ní do paže implantován titanový šroub. Prezident tak nyní stále pobývá v Lánech, kde je v domácí rekonvalescenční péči.

Hlavu státu také dlouhodobě trápí neuropatie dolních končetin, kvůli které obtížně chodí. Na veřejnosti se už několik let pohybuje pouze s podporou hole nebo členů ochranky.

Minule gratuloval Duka, Hůlka nebo Filip

Minulý rok však Zemanovi veřejně za účasti médií poblahopřály desítky osobností. „Mám vás rád a vážím si vás. Vy všichni, kdo jste přišli, jste v životě něco dokázali,“ řekl jim tehdy prezident podle svého mluvčího.

Zemanovi přišli gratulovat třeba předseda vlády Andrej Babiš, pražský arcibiskup Dominik Duka, ministryně financí Alena Schillerová nebo zpěvák Michal DavidNechyběl ani šéf komunistů Vojtěch Filip, předseda SPD Tomio Okamura nebo zpěvák Daniel Hůlka.

Mezi hosty byli i další nejvyšší ústavní činitelé, například předseda Sněmovny Radek Vondráček nebo dnes již zesnulý předseda Senátu Jaroslav Kubera. Zemanovi k 75. narozeninám blahopřál i ministr vnitra a šéf sociálních demokratů Jan Hamáček.

Prezident dostal k narozeninám třípatrový dort. Prezident dostal k narozeninám třípatrový dort. | Jiří Ovčáček

Hned dvě auta jako dárek

Mezi dárky, které loni prezident obdržel, byla například historická kniha a láhev becherovky od ministryně Schillerové nebo „zelenina tak, jak ji má rád, transformovaná do vepřového“ od vicepremiéra Hamáčka.

Ku příležitosti výročí ale Zeman také obnovil vozový park. Ještě předtím, v den svého narození – tedy 28. září, obdržel v Lánech od zástupců Škoda Auto modernizovaný model Superb třetí generace v nejsilnější benzinové verzi. Vedle toho prezident dostal k dispozici i nové SUV Kodiaq. To již od roku 2017 využívá pro méně formální jízdy.

slavekk58@gmail.com ( 28. září 2020 13:19 )

Možná bez fanfár,ale jak znám Virotika,tak se zase ožere jako ruský mužik )))))))))

Ruda_uderka ( 27. září 2020 16:04 )

Krásně napsáno, nad tím se každý musí udělat.
Čest práci!

jjusa2 ( 27. září 2020 15:45 )

avina

avina ( 27. září 2020 15:00 )

Váš fotr je také tak mladý? Vy vypadáte hrozně,od závistí pos…..

avina ( 27. září 2020 14:59 )

Už někteří zde blinkají.Máte pravdu. Závistivých je dost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa