Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Koronavirus v pražských školách: Město chce jednat s ministerstvy

Autor: ČTK, jim - 
24. září 2020
18:12

Nakažených dětí a studentů nemocí covid-19 na mateřských, základních a středních školách v hlavním městě přibývá. Praha chce proto uspořádat trojstranné jednání mezi městem a ministerstvy zdravotnictví a školství. Město a ministerstvo zdravotnictví budou rovněž spolupracovat na přesunu hospitalizovaných pacientů bez příznaků do domácího léčení. 

Další postup v boji proti koronaviru ve čtvrtek odpoledne prozradil primátor Zdeněk Hřib (Piráti) po jednání s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou. Podle webových stránek magistrátu problém s koronavirem mají tři desítky škol: „Pan ministr zdůraznil, že situace ve školách se zhoršuje. Bude proto svoláno jednání pražského magistrátu se zástupci ministerstva školství a ministerstva zdravotnictví. Byli jsme informováni, že ohledně sportovních a kulturních akcí ministerstvo zdravotnictví v tuto chvíli prozatím neplánuje další omezení a bude sledovat efekt stávajících opatření,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Podle posledních údajů zveřejněných na magistrátním webu minulý týden v pátek, řeší problém s covidem 30 škol. Nejvíc zasažených škol bylo na Praze 9, celkem osm, z toho čtyři střední. Problém byl i ve dvou mateřských školách. Nejvíc žáků v karanténě měla Praha 6, a to více než 170. V některých městských částech byly dočasně uzavřeny vybrané třídy.

Plné nemocnice

Hřib s Prymulou diskutovali také o situaci ve státních nemocnicích, jejichž kapacita se prý postupně naplňuje. „Ukazuje se, že jedním z problémů je hospitalizace covid-19 pozitivních lidí bez akutních problémů, u kterých je z nejrůznějších sociálních důvodů obtížné propuštění domů. Za Prahu jsme nabídli maximální součinnost při přemisťování pacientů do domácí péče nebo otevírání nových kapacit pro tyto neakutní pacienty,“ sdělil Hřib.

Nejvíce nově nakažených za poslední týden přepočtených na 100.000 obyvatel měla v posledním týdnu Praha (170,5). Z ostatních krajů jsou dostupná data za předchozí týden, nejvíc přibylo pozitivně testovaných ve Středočeském, Zlínském, Jihomoravském, Jihočeském a Plzeňském kraji.

zvonik54 ( 25. září 2020 18:32 )

No, ještě může nějaký blbec obvinit lidi, kteří žijí sami, že také nespí doma s rouškou na hubě a větrají místnost na spaní!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa