Jak měla tato údajná koupě proběhnout? Marie D. (†72) měla převést dům na firmu svého partnera Přemysla H. (†57), kterou by on vzápětí prodal milencům studentovi matfyzu Tomášovi F. a medikovi Jiřímu N. A cena? Jen 2,5 milionu korun. Za to v Praze nekoupíte ani garsonku, natož vilu se zahradou.

„Proti této sumě překvapivě Přemysl H. neměl námitky,“ uvedl Jiří N. ve čtvrtek u soudu, dalších 500 000 eur (asi 13,5 milionu korun, pozn.red.) si ale prý partner majitelky vymínil jako provizi pro sebe. Muž podle obžalovaného mladíka potřeboval rychle peníze kvůli dluhům.

Smlouva o užívání

Podle obžaloby ale bylo vše jinak. Mladíci se dohodli s Přemyslem H. jen na prodeji firmy, která měla s majitelkou vily Marií D. uzavřenou smlouvu o užívání nemovitosti. Z dokumentu ale vzali poslední stránku s podpisy a ověřovacími doložkami a vložili ji do kupní smlouvy, podle které Marie D. vilu Přemyslovi prodala za 2,5 milionu korun.

Aby podvod zakryl, měl je Tomáš F. vylákat na pronajatou chatu a zabít a poté zaslat zfalšované dokumenty na katastrální úřad. Převod ale stopli vyšetřovatelé, kteří Marii D. s Přemyslem H. hledali. O čtyři měsíce později našli jejich těla v nádrži Švihov.

Bouřlivý vztah

U soudu zazněly včera i výpovědi svědků, kteří znali oba zavražděné. Z nich vyplynulo, že jejich vztah nebyl idylický. „Týden se milovali, týden si šli po krku, on mlátil vším, co měl po ruce,“ popsala vyšetřovatelům jejich sousedka. Přemysl H. podle ní měl rád tanec i pozornost ostatních žen, Marii D. vadila jeho výbušná povaha i to, že kolem její milované vily hromadil nepořádek.

Video
Video se připravuje ...

Obžalovaný Tomáš F. přichází k soudu, 24. září 2020. Jan Zázvorka

„Byla na vile závislá, nikdy by ji neprodala,“ uvedla do protokolu Mariina sestřenice a další svědci potvrdili, že Marie rozhodně neměla v plánu vilu prodávat. Podle kamarádky docházela do centra pro domácí násilí a někdy se před Přemyslem zamykala v koupelně. Šanci urovnat si své spory už pár nikdy nedostane.

Fotogalerie
48 fotografií