Městská nemocnice následné péče (MNNP) poskytuje převážně následnou lůžkovou péči, komplexní lékařství a ošetřovatelskou péči nemocným. Průměrná doba hospitalizace v MNNP se pohybuje okolo tří měsíců. Pobyt v MNNP zatím není zpoplatněn, hospitalizace pacientů je hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Zřizovatelem nemocnice je hlavní město Praha.

Schází zaměstnanci

„Nemocnice před opravami nebyla v dobré kondici, nebyla jí věnována pozornost. Dříve byly dvě třetiny kapacity mimo provoz, nyní bude k dispozici 160 lůžek,“ řekla radní pro zdravotnictví a sociální péči Milena Johnová (Praha Sobě).

Zrekonstruovány byly mimo jiné koupelny pro pacienty, elektrické rozvody a střecha budovy. Nově bylo pořízeno vybavení pokojů včetně elektrických polohovacích postelí pro pacienty, diagnostické přístroje a další zdravotnický materiál jako mechanické invalidní vozíky, převazové a zdravotní vozíky nebo chodítka.

Nyní v nemocnici pracuje 68 zaměstnanců, další budou nabíráni do konce roku. Celkem by měla mít 106 zaměstnanců, převážně zdravotníků. Už dříve byla do nemocnice přijata také sociální pracovnice. Jejím úkolem je pomoc s řešením sociálních situací pacientů, včetně pomoci zajištění jejich další péče v domácím prostředí, uvedla ředitelka nemocnice.

Co ještě se chystá?

Na rok 2021 je předběžně plánována rekonstrukce prostor pro oddělení rehabilitace, čímž chce Městská nemocnice následné péče cílit na mladší pacienty, a přeměna stávající jídelny na zasedací a školicí místnost. V budoucnu by se zdravotnické zařízení mohlo dočkat rovněž přístavby dvou nových pater. Kapacita by se tak navýšila o dalších asi 60 lůžek.