Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Odběrová místa v Praze: Přibudou tři nová. V Praze 6 otevřou opožděně, zaměstnanci se nakazili

Autor: ČTK - 
24. září 2020
13:38

V hlavním městě by měla přibýt další odběrová místa pro testování na nový koronavirus, a to v Praze 1, 8 a 11. V posledně dvou zmíněných městských částech se budou vzorky lidem odebírat z auta. Město čeká v příštím týdnu na zprovoznění dalších dvou míst v Praze 6, jejichž otevření se zpozdilo. Povolení hygieny a pojišťovny má už plánované místo v Nemocnici Na Františku, uvedl primátorův náměstek Petr Hlubuček (STAN). Praha je pandemií nejpostiženějším krajem.

Vznik míst vzešel z iniciativy hlavního města. První nové místo má být v ulici Na Poříčí na Praze 1. Tam by mohli chodit pouze objednaní klienti. Důvodem je podle Hlubučka zabránit tvoření dlouhých front, místo se totiž nachází nedaleko zastávky MHD. „Aby se nám lidé neshlukovali na chodníku,“ řekl Hlubuček.

Další dvě místa naplánovalo vedení města v Praze 8 v lokalitě na Stírce a na Jižním Městě v Praze 11. Tato místa budou přístupna pouze automobilem a lidé budou vyšetřeni, aniž vystoupí z auta. „Není to ale jednoduché spustit jak vzhledem k povolením, tak i zajištění personálu,“ řekl Hlubuček.

Nemocnice Na Františku má podle náměstka již povolení jak od hygienické stanice, tak i Veřejné zdravotní pojišťovny (VZP). „Je to v přípravě, a jakmile bude moci být spuštěno, tak Praha 1, která je zřizovatelem nemocnice, jej okamžitě spustí,“ řekl Hlubuček. Přesný termín neřekl.

Otevře se později

Tento týden mělo být spuštěno odběrové místo na Vítězném náměstí a drive-in místo na parkovišti před koupalištěm Džbán na Praze 6. Zprovoznění je ale odsunuto na příští týden, neboť společnost, která je bude provozovat, se potýkala s potížemi s nákazou zaměstnanců.

Hlubuček rovněž řekl, že odběrová místa by mělo primárně zajišťovat ministerstvo zdravotnictví. Také o tom prý chce vedení města diskutovat s novým ministrem Romanem Prymulou. Rovněž chce řešit odběry Středočechů, kteří podle Hlubučka přeplňují místa v Praze.

V Praze se teď mohou nechat lidé otestovat na 22 místech, z nichž 17 funguje pro samoplátce. Seznam odběrových míst naleznete na stránkách ministerstva zdravotnictví.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa