Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ochranné štíty nákaze nezabrání. Polovina kapének se dostane do vzduchu, odhalil superpočítač

Autor: Darina Jíchová - 
23. září 2020
19:34

Podle japonského superpočítače Fugako jsou ochranné štíty proti koronaviru téměř úplně neúčinné, počítačová simulace ukázala, že nedokážou zabránit šíření viru aerosolem. Výsledky testu přinesly všeobecné zklamání, štíty byly dosud považovány za jeden z hlavních ochranných prostředků, který může zabránit šíření nákazy. Superpočítač ale uvedl, že téměř 100 procent mikročástic unikne za štíty, informoval deník The Guardian.

Aerosoly jsou částice menší než 5 mikromilimetrů a stejně jako kapénky i pomocí nich se šíří koronavirus. Dosud se předpokládalo, že ochranné obličejové štíty, které jsou využívány především v sektoru služeb, do jisté míry zabrání dalšímu šíření nákazy. Japonská simulace ale tuto hypotézu zpochybnila.

Ochranné štíty jsou neúčinné, nezabrání šíření koronaviru, rozhodl japonský superpočítač Ochranné štíty jsou neúčinné, nezabrání šíření koronaviru, rozhodl japonský superpočítač | Reuters

Experti z výzkumného institutu Riken navíc dodali, že zpoza štítu unikají i větší kapénky, zhruba 50 procent se jich dostane do ovzduší. Štíty se rozšířily hlavně po rozvolnění restrikcí, kdy mnohé státy spěchaly se znovuotevřením svých ekonomik, štíty se staly nedílnou součástí například pro tlumočníky, kadeřnice, na úřadech, v obchodech, kosmetických salonech apod. Britští vědci přišli s kritikou vlastní vlády, která sice zdůrazňuje potřebu mytí rukou, ale upozaďuje podle nich nebezpečí přenosu aerosoly.

Expert: Štíty jsou dost limitované

Lídrem simulace v japonském ústavu Riken byl Makoto Tsubokura, který upozornil na to, že s ohledem na výsledky jejich testu nelze považovat štít za náhradu nebo alternativu roušky. „V porovnání s rouškou je štít a jeho efektivnost jako obrany proti šíření koronaviru dost limitovaný,“ vysvětlil Tsubokura pro Guardian.

Zdůraznil, že to platí hlavně pro aerosolové mikročástice, které jsou schopné uniknout z prostoru mezi obličejem a štítem. Přiznal, že většinu jeho kolegů šokovalo, že jsou schopné uniknout i větší kapénky. Tsubokura se domnívá, že lidé, kteří z nějakého důvodu nemůžou nosit roušky, mohou zvolit alternativu štítu. Zdůraznil, že ochrana bude efektivní pouze venku, nebo v dobře větrané místnosti, a to za předpokladu, že člověk bude dodržovat bezpečný odstup.

sorgedoktor ( 23. září 2020 20:12 )

Je treba diferencovat, bacil, vir, rige­cii,as­spiroc­hetu atd

sorgedoktor ( 23. září 2020 20:11 )

Pane Kroutile, ovkladate elektronkovy mikroskop Nevim jak neco takhle muzete tvrdit..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa