Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Podezřelá smrt novináře (†57) českého původu: Zemřel záhadně v autě!

Autor: ČTK - 
23. září 2020
08:05

Turecká policie vyšetřuje úmrtí amerického novináře a filmaře Andreho Vltcheka (†57), který zemřel ve středu ráno v Turecku během cesty autem do Istanbulu. Informoval o tom turecký deník Daily Sabah. Smrt novináře, který se narodil v Rusku českému otci a rusko-čínské matce, podle listu prokuratura vyšetřuje jako „podezřelé úmrtí“.

Podle tureckých médií cestoval Vltchek se svou manželkou pronajatým autem se dvěma řidiči ze severotureckého města Samsun do Istanbulu, kde ho ráno po příjezdu před hotel chtěla manželka probudit, ale zjistila, že je mrtvý. Jeho tělo bylo převezeno do ústavu forenzní medicíny a istanbulský prokurátor zahájil vyšetřování.

Vltchek byl investigativní žurnalista a podle agentury AP informoval i z oblastí válečných konfliktů, například ze Sýrie, Iráku či Rwandy. Procestoval stovku zemí a psal články pro různá média, včetně německého magazínu Der Spiegel či britského deníku The Guardian.

Jeho knihy vyšly i v češtině

Vltchek vydal také řadu knih, z nichž některé vyšly i česky, například Západní terorismus: Od Hirošimy k dronové válce, v níž diskutuje s americkým levicovým filozofem Noamem Chomskym, či kniha Impérium lže.

Natočil také několik krátkých dokumentárních filmů, mimo jiné o zemětřesení v Chile v roce 2010 nebo o somálských běžencích v největším uprchlickém táboře na světě - v keňském městě Dadaab.

Bojoval proti západnímu imperialismu

Na svých stránkách se Vltchek charakterizoval mimo jiné jako spisovatel, filozof, filmař, investigativní novinář i revolucionář a světoběžník, který bojuje proti západnímu imperialismu.

Tara-Tara ( 23. září 2020 11:56 )

v tom má jistě zase prsty Putin

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání