Výstava Pražské priority je kurátorský výběr Institutu pro plánování a rozvoj (IPR) 25 budoucích projektů, které v případě zrealizování změní výrazně tvář Prahy. „Jednotlivé projekty poukazují na rezervy města a ukazují, jak tyto rezervy efektivně využít. Díky tomu mohou Pražané získat lepší přehled o tom, kam by se rozvoj metropole mohl ubírat. Cílem by mělo být zlepšení kvality života, stejně jako ulic, náměstí, veřejného prostoru a dopravních spojení,“ popisuje výstavu Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy.

5 kategorií

Všechny projekty jsou rozděleny do 5 základních kategorií jako nové čtvrti, nová dopravní propojení, nové příležitosti, náměstí a ulice či parky. Každou kategorii pak reprezentuje pět konkrétních projektů. V CAMP bude jednotlivé návrhy prezentovat širokoúhlá projekce, na Mariánském náměstí budou rozestavené velkoformátové panely.

 „Každý návštěvník dostane při vstupu 5 podrobných katalogů, každý k jedné kategorii, kde jsou jednotlivé projekty detailně popsány. K tomu dostane i pět žetonků, pomocí kterých může hlasovat pro projekty, které se mu nejvíce líbí a chtěl by, aby byly postaveny,“ vysvětlil Boháč.

A jaké projekty budou vlastně k vidění? Kromě těch opravdu obřích a zásadních, jako je Pražský okruh, metro D, bytová zástavba brownfieldu Bubny-Zátory nebo výstavba koncertního sálu na Vltavské, jsou k vidění i ty menší nebo ty, u kterých už běží realizace, tudíž se jich Pražané dočkají dříve. Mezi ty patří rekonstrukce Václavského, Malostranského a Karlova náměstí, Trojská lávka, po které se Pražané projdou na konci října nebo rozvoj Pražského kreativního centra, ve kterém v současné době sídlí Skautský institut.

I když je každý projekt jiný a zasahuje do jiného území, jednu věc mají společnou. Jejich investorem je hlavní město Praha, u některých pak ve spolupráci se státem. I proto jsou v CAMP naplánované diskuze s jednotlivými radními, kteří veřejnosti přiblíží více projekty, které jsou v jejich gesci. CAMP plánuje i další přednášky.

Kde: Centrum architektury a městského plánování (CAMP), Vyšehradská 51 a na Mariánském náměstí před budovou magistrátu.
Kdy: úterý až neděle, 9:00 až 21:00, do 20. 12. 2020.
Za kolik: zdarma

Fotogalerie
20 fotografií