Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vyhlaste ředitelské volno, doporučil Prymula. Řada pražských škol zůstane otevřená

Autor: ČTK - 
22. září 2020
18:45

Nově jmenovaný ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) hned po svém uvedení do úřadu vyzval ředitele škol, aby zvážili vyhlášení ředitelského volna na pátek 25. září. Vznikl by tak spolu s pondělním svátkem čtyřdenní víkend a čas na útlum epidemie. Vypadá to ale, že v Praze ho mnozí ředitelé škol poslechnout neplánují.

„Vzhledem k tomu, že aktuálně nemáme ve škole hlášeného žádného covid-19 pozitivního žáka, nevidíme uzavření školy jako smysluplné,“ uvedla za vedení ZŠ Litvínovská 600 v Praze 9 její ředitelka Věra Cyprichová. 

Standardní provoz bude také v ZŠ Londýnská v Praze 2. Jedním z důvodů je hrozící uzavření druhého stupně. „Považujeme za přínosný každý okamžik, který děti jsou účastny výuky prezenčně,“ uvedl ředitel školy Martin Ševčík. Doplnil, že o prezenční výuku mají zájem i sami žáci.

Ředitelské volno mít nebudou ani žáci ZŠ Donovalská v Praze 11. Pokud nenastane nepředvídatelná situace, bude podle ředitele školy Pavla Dittricha probíhat běžná výuka. Škola už v tomto školním roce uzavřena byla, a to od pondělí 14. září do pátku 18. září. V karanténě bylo 30 zaměstnanců školy včetně pedagogů. V plném provozu je škola od pondělí 21. září, jak uvedl na webu školy její ředitel.

Volno plánují v Klánovicích

Volno naopak plánuje vyhlásit šéf Asociace ředitelů základních škol a ředitel Masarykovy ZŠ v Klánovicích u Prahy Michal Černý. ČTK řekl, že je ke zvážení, zda by nemělo některé dny vyhlásit jako volné ministerstvo školství. Jednalo by se o takzvanou změnu organizace školního roku, kterou má ministerstvo v kompetenci. Dodal, že by toto řešení bylo zřejmě lepší než ponechání volby na straně škol.

Radnice to nenařídí

Oslovené pražské radnice neplánují školám, které zřizují, povinné ředitelské volno plošně nařídit. Například podle místostarosty Prahy 3 Štěpána Štrébla, v jehož gesci je školství v městské části, bude radnice případná doporučení vydávat až na základě oficiálních pokynů.

Rozhodnutí plánují nechat zcela v kompetenci ředitelů jednotlivých škol i v Praze 10, jak uvedl mluvčí radnice Jan Hamrník. Rovněž Praha 1 podle mluvčího Petra Bidla a Praha 6 podle radní Marie Kubíkové (ODS) nechystá žádné plošné doporučení pro vedení škol ohledně zavedení ředitelského volna. „Z konzultací mezi školami, městskou částí i rodiči jednoznačně vyplývá společný záměr udržet školy otevřené a co nejbezpečnější pro děti i zaměstnance,“ uvedla Kubíková.

Roman Prymula v pořadu Epicentrum Blesku ještě předtím, než se stal ministrem zdravotnictví:

Video  Prymula o rouškách, druhé vlně, cestování i o tom, proč nespí.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

havran2 ( 23. září 2020 08:14 )

Vyhlásit volno učitelům a zvýšit jim platy ! ! !

Covid_19 ( 22. září 2020 18:52 )

nezajistili učitelům slíbené respirátory, tak je pošlou domů. Děti se promoří rychleji, když budou mít víc volna

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa