Svému osudu odevzdanou krajtu vylovili hasiči z potůčku mezi klímkovickými sanatorii a Vřesinou. „Odchyt byl pro zkušené hasiče otázkou okamžiku. Had byl neobvykle klidný a neaktivní, patrně podchlazený kvůli protékající ledové vodě,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Nedaleko jejího nálezu se v potoce povalovala i igelitka. „Je tedy možné, že se nějaký chovatel pokusil vypuštěním do přírody tohoto nejedovatého škrtiče zbavit,“ dodal Kůdela. Škrtič skončil v teple útulku v Ostravě-Třebovicích.

Odychytávali i maru

S odchytem exotických zvířat mají hasiči na severu Moravy bohaté zkušenosti. Minulý týden například lovili jihoamerického hlodavce jménem maru stepní. „Utekla majitelce skulinou v oplocení venkovního výběhu,“ uvedl mluvčí Kůdela.

Zvíře se usadilo v šípkovém keři a mnoho hodin odolávalo snaze chovatelky vlákat ji zpět do výběhu. „Odchyt do podběráku se zkušeným hasičům povedl na první pokus,“ dodal mluvčí.

Mary, které vypadají jako zajíci s hlavou morčete, byly vysazovány i na mnoha místech jižní Evropy a v bývalém SSSR, nějakou dobu volně žily dokonce i u nás, především u Žamberka.

Fotogalerie
9 fotografií