Nízkosacharidová dieta není jen hubnutí. Takto prospěje vašemu zdraví!

29. září  2020 
 06:00

Výživový specialista Petr Havlíček i šéf PRAKUL Roman Vaněk probírají v pořadu Rozum v troubě hned několik druhů nízkosacharidových diet, které se liší množstvím sacharidů.Ne každému však bude low carb dieta vyhovovat. Co od ní očekávat a kterou vůbec zvolit?

Při klasickém stravování konzumujeme v rámci denního energetického příjmu čtyřicet až šedesát procent energie ve formě sacharidů. Příjem sacharidů pod spodní hranicí, tedy pod čtyřicet procent, lze tak považovat za nízkosacharidovou dietu. Nejpřísnější je pak ketogenní dieta.

 

Keto je nejpřísnější: jen 10 procent sacharidů

Při ketogenní dietě příjem sacharidů nepřesahuje limit padesáti gramů, a sacharidy tak tvoří maximálně deset procent z celkového denního příjmu kalorií. Ketogenní jídelníček neobsahuje žádné přílohy. „Nebudeš tam mít věci typu rýže, brambory, těstoviny, cereálie, ale nebudeš tam mít ani téměř žádné ovoce a škrobovou zeleninu. Zůstane ti tam jen nízkosacharidová zelenina typu okurka, špenát, listový salát, kvašené zelí..." vede dialog Petr Havlíček se svým kolegou Romanem Vaňkem. Hlavní energetický příjem tvoří tuky, které mohou tvořit až osmdesát procent z příjmu. Při redukci však spousta lidí ponižuje i příjem tuků, aby dosáhli co největšího kalorického deficitu.

 

Umírněná low carb: 10 až 20 procent sacharidů

Umírněná forma nízkosacharidové diety se pohybuje od deseti do dvaceti procent sacharidů z denního příjmu. Na gramy je to množství od padesáti do sta gramů sacharidů. Tělo už není v ketóze, ale příjem sacharidů je stále velice nízký. „Tato nízkosacharidová strava se často používá u lidí, kteří se snaží zhubnout," tvrdí Petr Havlíček. Stravování s příjmem sacharidů od sta do sto padesáti už lze totiž považovat za udržovací fázi.Jedna a tatáž myšlenka diety se tak dá aplikovat různými směry. Záleží na přesné specifikaci, kdo ten člověk je, co dělá, jak žije, jak sportuje atd.," vyvozuje závěr Roman Vaněk. „Ono to nemusí sedět úplně každému. Někomu vyhovuje strava s nízkým obsahem sacharidů a vysokým množstvím tuků, a někdo je zase sacharidový typ," upozorňuje na individualitu jedince Petr Havlíček.

 

Cíl nízkosacharidové diety: Lepší spalování tuků

Cílem nízkosacharidové diety je zlepšit metabolickou flexibilitu. „Tedy zlepšit využití tuků jako paliva a zároveň snížit syntézu tuků," vysvětluje Petr Havlíček. Výsledkem jsou pak zdravotní benefity, jako jsou zlepšení kardiovaskulárního zdraví, snížení hladiny cholesterolu, ale také pokles tělesné hmotnosti. Při nízkosacharidové stravě je opravdu důležité dbát na příjem zdravých tuků, mezi jejichž zdroje patří kvalitní oleje, ořechy, semínka, avokádo, ale i vejce a tučné mléčné výrobky. Principem je tak nahradit na talíři přílohu zdrojem tuků. Přesto mějte na paměti, že nízkosacharidová dieta vám může, ale nemusí vyhovovat. Vždy se poraďte se svým lékařem, zda je ve vašem zdravotním stavu vůbec vhodná. 

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji