Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Až 50 tisíc nakažených denně: Experti ukázali černý scénář, Británie znovu přitvrdí

Autor: ČTK - 
21. září 2020
21:43

V Británii by mohlo v polovině října přibývat téměř 50 tisíc nakažených denně. Zabránit by tomu vláda mohla jen rychlým přijetím opatření, která by šíření koronaviru zpomalila. Na tiskové konferenci to řekl hlavní zdravotnický poradce britské vlády Chris Whitty. S přibývajícím počtem nakažených by exponenciálně rostl také počet mrtvých s covidem-19. Británie dnes zvýšila úroveň stupně ostražitosti z dosavadního třetího na čtvrtý stupeň, který znamená, že riziko nákazy se prudce zvyšuje.

„Pokud to bude tímto způsobem pokračovat, počet úmrtí přímo spojených s covidem bude růst, možná exponenciálně, bude se tedy zdvojnásobovat a zdvojnásobovat a znovu zdvojnásobovat a rychle se můžeme dostat z opravdu velmi nízkých čísel k číslům velmi vysokým,“ uvedl Whitty.

Bez restrikcí může denně zemřít i 200 lidí

Podle hlavního vědeckého poradce britské vlády Patricka Vallance by bez přijetí nových opatření zhruba v polovině listopadu mohlo umírat s covidem-19 denně až 200 lidí. Virus se podle něj může dál rychle šířit, protože protilátky má nyní v těle jen asi osm procent z 68 milionů obyvatel Británie. V Londýně by to mohlo být až 17 procent. Množství protilátek v těle přitom podle něj postupně klesá.

Whitty zdůraznil, že vláda premiéra Borise Johnsona musí jednat rychle, aby odvrátila scénář, „k němuž zjevně míříme“. Koronaviru se přitom Británie podle Whittyho i Vallance jen tak nezbaví. Zabývat se jím bude muset nejméně příštího půl roku. Aktuální vývoj označili za „druhou vlnu“. Spekulace o tom, že virus slábne, se podle nich nezakládají na důkazech. Premiér Johnson oznámil, že v úterý učiní prohlášení k vývoji epidemie covidu-19 v Británii. Podle britských médií oznámí nová omezení.

Londýnský primátor Sadiq Khan dnes bez dalších podrobností řekl, že se s jednotlivými místními radnicemi a zdravotnickými experty dohodl na plánu, jehož prostřednictvím centrální vládě navrhne nová proticovidová omezení v metropoli. Mezi navrhovanými opatřeními je omezení otevíracích hodin hospod a barů a rozšíření rouškové povinnosti z veřejné dopravy a obchodů i na další veřejné prostory.

„Bez náležitého testování nebo trasování kontaktů v Londýně nemáme jinou možnost, než zvážit jiná opatření na zpomalení šíření viru,“ uvedl Khan, který rovněž vyzval Johnsona, aby ho pozval na úterní vládní krizovou schůzku, které se zúčastní také šéfové regionálních vlád Skotska, Walesu a Severního Irska.

Ministr zdravotnictví: Škol se nová opatření týkat nebudou

Ministr zdravotnictví Matt Hancock už v pondělí řekl, že chystaná opatření budou mířit především na společenské akce. Naopak škol by se vůbec týkat neměla. „Ve školách se virus moc nepřenáší, jde spíše o společenská setkání lidí,“ uvedl. „Pokud se to nyní vymkne kontrole, budeme muset v budoucnu přijmout přísnější opatření,“ varoval Hancock.

Ústřední britská vláda přijímá opatření, která následně platí pro obyvatele Anglie. Zbylé části Spojeného království - Skotsko, Wales a Severní Irsko - v boji s koronavirem postupují samostatně. Například skotská první ministryně Nicola Sturgeonová ale prohlásila, že i skotská vláda v nadcházejících dnech „téměř určitě“ zpřísní koronavirová opatření.

Koronavirus v Británii

Podle americké Univerzity Johnse Hopkinse se v Británii koronavirem nakazilo již více než 396 tisíc lidí. S covidem-19 v zemi, která má nejhorší bilanci úmrtí v Evropě, zemřelo 41 866 lidí. Denně se podle odhadů, které cituje BBC, nyní v Británii nakazí až 6000 lidí. Covidem-19 trpí nyní zhruba 70 tisíc obyvatel země.

Covid_19 ( 21. září 2020 22:17 )

Británie má 6x víc obyvatel, zbytek je jen základní matematika, nejsme na tom dobře díky chaosu naší vlády, nemají plány tak rozhodují živelně

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa