Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Roušky bez obalu jako zdravotní riziko, sepsul SÚKL poštu. Hamáček zuří a hrozí policií

Aktualizováno -
21. září 2020
19:03
Autor: ČTK - 
21. září 2020
14:33

Česká pošta podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) porušila při rozesílání respirátorů a roušek seniorům zákonné požadavky na distribuci a technické normy zdravotnických prostředků. SÚKL o tom dnes informoval v tiskové zprávě. Pošta musí do tří dnů přijmout nezbytná nápravná a preventivní opatření, uvedl. Vyjádření úřadu nadzvedlo ze židla ministra vnitra Jana Hamáčka, který hrozí trestním oznámením.

„Zdůrazňuji, že výzva je určena České poště, nikoliv občanům, kteří zásilky obdrželi. Je to tedy nyní pošta, která musí konat a vymyslet způsob, jak odvrátit existenci faktického rizika možného ohrožení zdraví milionů uživatelů,“ sdělila ředitelka SÚKL Irena Storová.

Lékový ústav přímo na poště provedl kontrolu. Výrobky podle něj naplňují zákonnou definici zdravotnického prostředku. Nesmí být tak distribuované při porušení originálního obalu nebo bez informací od výrobce. Pět roušek, které pošta posílala v obálce, bylo z větších balení o padesáti kusech. Respirátor zase neměl informace v češtině.

Pět roušek, které pošta posílala v obálce, bylo vyňato z větších balení o 50 kusech. Respirátor zase neměl informace v češtině a podle SÚKL nenesou správné označení shody s evropskými normami CE. Písmena CE na respirátoru sice jsou, podle vysvětlení serveru Kverulant jde o značku China Export, která je jen velmi podobná. Špatně označená podle ústavu je také norma EN 14385 stanovující požadavky na stacionární zdroje znečištění ovzduší.

SÚKL od pošty čeká informace o přijatých opatřeních, způsobu a harmonogramu jejich realizace musí pošta do tří pracovních dnů. Ústav uvedl, že tyto dílčí závěry vydal ještě před dokončením samotné kontroly. „Jedná se o standardní krok v situacích, kdy hrozí riziko z prodlení a negativní zdravotní následky uživatelů daných výrobků,“ píše se v tiskové zprávě.

Vyjádření SÚKL rozčílilo ministra vnitra Jana Hamáčka, který zvažuje podání trestního oznámení pro šíření poplašné zprávy. „V každé prodejně potravin najdete krabici s otevřenými rouškami, ze které si můžete jednu dvě vzít, a tam SÚKL žádné kontroly nedělá,“ řekl ministr Hamáček.

Česká pošta minulý týden roznesla téměř třem milionům lidí starších 60 let do schránek zásilky s rouškami a respirátorem. O rozdávání roušek starším lidem rozhodla vláda. Distribuce vyšla na zhruba 15 milionů korun.

qtek ( 22. září 2020 13:24 )

dostali jste 4 nebo 5 roušek?
vypadá to, že si navíc někdo pěkně nakrad

gabreta ( 21. září 2020 20:44 )

"Respirátor zase neměl informace v češtině"
Tak asi jen hééérečka "4" kategorie si jí nedá bez návodu v češtině na hubu, ale na pí.u!!! Ostatně u ní to vyšlo nastejno!!

Covid_19 ( 21. září 2020 15:48 )

respirátory dovezli v době, kdy jich byl nedostatek, tedy nekontrolovaně. Nemají certifikát CE, ale jen China export. Pro seniory měli dnes zajistit kvalitní ochranné pomůcky, oni vymetli sklady, odpad seniorům a sami mají nanorespirátory. Jako když Babiš vítal tyto respirátory v respirátoru od americké firmy 3M

e.lesanova ( 21. září 2020 15:31 )

Konečně má blábolící opozice další téma... , nikdo jiný se z toho nehroutí..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa