Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Prymula chtěl Čechům na dva roky zavřít hranice. Kdo pro Babiše povede zdravotnictví?

Aktualizováno -
21. září 2020
14:51
Autor: Jakub Veinlich - 
21. září 2020
12:35

Křeslo ministra zdravotnictví nezůstane dlouho prázdné. Adama Vojtěcha (za ANO) nahradí jeho bývalý náměstek Roman Prymula. Na výměně se premiér Andrej Babiš (ANO) dohodl už o víkendu s prezidentem Milošem Zemanem. Po krátké návštěvě v Lánech prezident Prymulu rovnou jmenoval. Spekulovalo se přitom také o náměstkovi Aleksi Šedovi, který nahradil v týmu Vojtěcha právě Prymulu. 

Rezignaci ohlásil Adam Vojtěch v pondělí po osmé ráno. „Chci tím vytvořit prostor pro nové řešení epidemie koronaviru, která nás bude určitě ještě nějaký čas provázet,“ zdůvodnil své rozhodnutí končící šéf zdravotnictví na svolané tiskové konferenci s vedoucími představiteli ministerstva v zádech. 

Sám se chce věnovat zdravotnictví z poslanecké lavice. V roce 2017 byl totiž zvolen na kandidátce hnutí ANO v jižních Čechách poslancem. 

Video  Vojtěch rezignoval, druhá vlna koronaviru bude už bez něj. Jak to ministr zdůvodnil?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Ve chvíli, kdy přišel covid, tak jsem se stal ministrem covidu,“ řekl ke své pozici Vojtěch s tím, že se mu nepodaří kvůli epidemiologické situaci dodělat práci, kterou přišel na ministerstvo dělat.

Rozhodnutí padlo v pátek

I když ještě v neděli Vojtěch obhajoval vládní protikoronavirová opatření v televizní diskusi, už tou dobou věděl, že se jeho dny v úřadu krátí. O své rezignaci totiž rozhodl už v pátek. 

„V pátek večer mi při večerní schůzce oznámil, že je definitivně rozhodnutý, že chce rezignovat,“ řekl v pondělí po poledni na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš. Vojtěch podle premiéra přinesl do politiky slušnost.  

Video  „Jméno!“ poručil Babiš ministrovi Vojtěchovi  - abl
Video se připravuje ...

„Více z nás by si mohlo vzít příklad. Bohužel to byla i jeho nevýhoda. Jsem přesvědčený o tom, že to byl v historii ČR nejlepší ministr zdravotnictví. Převzal ministerstvo v rozkladu,“ dodal premiér, který Vojtěcha přivedl do vysoké politiky, když si ho vybral jako jednoho ze svých spolupracovníků na ministerstvu financí.

„Adam Vojtěch je druhý nejdéle sloužící ministr zdravotnictví. Má mladou rodinu a chodit o půlnoci domů a být pod takovým tlakem není jednoduché,“ chápe rozhodnutí Vojtěcha premiér Babiš. „Adam Vojtěch měl moji podporu, všude jsem ho podporoval," bránil i dnes Vojtěcha Babiš. 

Babiš zároveň také odmítl spekulace, že by Vojtěch měl být novým šéfem VZP. 

„Nesmysly nekomentuji,“ odmítl komentář Babiš. 

Rychlá náhrada - žádné překvapení

„Jasno by mělo být dnes, nejpozději zítra,“ řekl v pondělí ráno Blesk Zprávám zdroj blízký vládě a premiéru Babišovi

A měl pravdu. V tu chvíli totiž už podle všeho bylo jasné, že novým šéfem zdravotnictví bude Roman Prymula. Premiér Babiš totiž projednal ministerskou rošádu už o víkendu s prezidentem Milošem Zemanem, a to při setkání expertního týmu ke státnímu rozpočtu na příští rok. 

„Jako vždy, v takových situacích, bude pan prezident postupovat dle Ústavy ČR,“ mlžil ještě v pondělí ráno na dotaz Blesk Zpráv bez dalších podrobností mluvčí Miloše Zemana Jiří Ovčáček. O pár minut později pak napsal na svůj twitterový účet, že se prezident s budoucím ministrem setká odpoledne na zámku v Lánech. 

„Prezident republiky Miloš Zeman přijme v pondělí dne 21. září 2020 ve 14:00 hodin na zámku v Lánech prof. Romana Prymulu,“ oznámil Ovčáček o pár minut později. Téměř přesně na minutu Prymula k prezidentovi dorazil. Zeman ho hned po schůzce ministrem jmenoval.

Chvíli nato pak následovalo oznámení premiéra Andreje Babiše: „Navrhl jsem panu prezidentovi na post ministra zdravotnictví pana profesora Romana Prymulu. Pan prezident mi slíbil, že mému návrhu dnes vyhoví, tak aby mohl být nový ministr zdravotnictví uveden zítra do úřadu,“ napsal Babiš na twitterový účet. 

Prymula byl kandidátem na ministra opakovaně

Prezident Miloš Zeman by se měl s Romanem Prymulou dnes nejen formálně sejít, ale také ho jmenovat ministrem. 

„Pan prezident mi slíbil, že ty papíry zúřaduje dnes, abychom neztráceli čas,“ dodal Babiš na tiskové konferenci s tím, že Prymulu uvede do úřadu v úterý ráno, kdy by se také měla konat porada vedení ministerstva. 

„Pan Prymula bude mít za úkol hlavně krizové řízení,“ vytyčil hlavní úkol pro nastupujícího ministra Babiš.

O Prymulovi se spekulovalo jako o možném adeptovi na ministra zdravotnictví už několikrát. A to i na konci května, kdy se Prymula rozhodl odejít z postu Vojtěchova náměstka pro zdravotní péči. 

O vzájemných neshodách s Vojtěchem kolovaly zvěsti v zákulisí už nějakou dobu. Vojtěch trval na tom, aby Prymula dodal bezpečnostní prověrku. Což mělo být prý také důvodem, proč Vojtěch trval na Prymulově odchodu. „Vnímal jsem to jako účelovou věc, protože se mě tady bojí, to je jednoduché vysvětlení,“ řekl při svém odchodu z ministerstva Prymula webu Seznam Zprávy. Na ministerstvu se prý báli především jeho popularity.

Prymula se stal jednou z hlavních tváří doby koronavirové. Babiš ho dokonce stanovil místo ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) prvním šéfem Ústředního krizového štábu. Jeden čas dokonce zastiňoval jak ministra zdravotnictví Vojtěcha, tak i premiéra Babiše. Při některých výrocích přitom Prymula působil jako neřízená střela. 

V březnu například vyděsil veřejnost i představitele státu výrokem, že by hranice kvůli koronaviru mohly zůstat zavřené klidně i dva roky. Ve svých ostrých úvahách pokračuje Prymula také z nově vytvořené pozice, kterou mu vytvořil premiér Babiš. 

Bývalý šéf královéhradecké nemocnice a předseda vakcinologické společnosti od května do dnešního dne působil jako vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví. Naposledy se s Vojtěchem, ale i vicepremiérem Hamáčkem neshodl například na tom, zda je potřeba v České republice opět vyhlásit nouzový stav.

Metál od Zemana už má Prymula jistý

Prymula totiž očekává, že počet nakažených koronavirem stále rapidně poroste. 

„Neříkám, že je to katastrofa, ale je to stav, který je krizový a musí se výrazně brzdit,“ řekl Prymula o víkendu webu Seznam Zprávy s tím, že ke krizovému scénáři by měla vláda přistoupit v případě, že se reprodukční číslo přiblíží číslu 2. Brzy přitom očekává, že bude atakovat hodnotu okolo 1,8.

Video  Prymula o rouškách, druhé vlně, cestování i o tom, proč nespí  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Na místě je podle Prymuly uvažovat také o omezení hromadných akcí. „Jedná se o společenské akce, kde dochází ke konzumaci nejen alkoholu,“ upřesnil. Česko by mohlo zpřísnit opatření po vzoru jiných evropských zemí. „Budou diskutována i sportovní utkání. Je řada zemí, kde se prostě hraje bez diváků, i u velkých pohárových soutěží v Evropě,“ řekl Prymula.

Zastánce plošného nošení roušek, Prymula, některým ale leží také v žaludku kvůli svému podnikání. Od června má v obchodním rejstříku jako živnostenskou činnost zapsanou mimo jiné výrobu lékařských a dentálních nástrojů a potřeb a výrobu zdravotnického materiálu. Část veřejnosti to vnímá jako střet zájmů. Prymula ale odmítá, že by chtěl vyrábět roušky.  

Prymula na dotaz Blesk Zpráv odpověděl, že nemá v podnikání ještě co ukončovat. „Ještě jsem je (podnikatelské aktivity - pozn. redakce) nezačal,“ reagoval ještě před schůzkou s prezidentem.  

Úřadu by se měl Prymula ujmout v úterý. Bude zřejmě prvním „aktivním“ ministrem, který dostane od prezidenta 28. října na Pražském hradě státní vyznamenání. 

Video  Miloš Zeman o vyznamenání pro Romana Prylumu  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

„K nominaci R. Prymuly říkám: uvidíme. Má velkou popularitu a znalosti odborníka, pamatuji si ale i výroky o tom, jak je třeba zavřít hranice na 2 roky. Proto říkám: uvidíme, zda uspěje v nové roli: zastaví chaos a zpomalí pandemii, nebo se bude řídit názory PR oddělení premiéra,“ komentoval výběr Prymuly například šéf opoziční ODS Petr Fiala

V hledáčku byl i Šedo

„Navýšili jsme kapacity lékařských fakult společně s panem profesorem Šedem,“ zmínil ve výčtu svých úspěchů v rezignačním projevu Vojtěch. 

Právě Aleksi Šedo bylo jedno z konkrétních jmen, které odcházející ministr zmínil. Šedo, rodák z Helsinek, přitom nastoupil na ministerstvo teprve nedávno. Jako jediného kandidáta na post náměstka pro zdravotní péči si ho vybral ministr do svého nejužšího týmu. 

Šedo nahradil na ministerstvu Romana Prymulu. Přišel z akademického světa. Druhé volební období vedl jako děkan lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. Je mimo jiné také přednostou Ústavu biochemie a experimentální onkologie 1. lékařské fakulty UK.

Osmý ministr padl

Podle ústavy musí premiér doručit prezidentovi návrh na odvolání člena své vlády. V minulosti už se ale také několikrát stalo, že prezident natahoval lhůtu, ve které ministra odvolal, nebo popřípadě také jmenoval. 

Adam Vojtěch je osmým ministrem, který opouští vládu Andreje Babiše. Své posty opustili například ministr dopravy Dan Ťok i jeho nástupce Vladimír Kremlík, ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková, nebo několikadenní ministryně spravedlnosti Taťána Malá či ministr kultury Antonín Staněk.

Pohybovenadany ( 22. září 2020 03:14 )

Tvrdá ruka lampasáka . Barvou v našem šatníku bude na podzim zelená !!! Staré jazyky říkají “ všechno zlé , je pro něco dobré “

majojo ( 22. září 2020 00:06 )

Dobře, děvče. A když tu pražskou chátru zlikviduješ, tak co dál. Tolik stojíš o uprázněný byt v Pařížské?

majojo ( 22. září 2020 00:03 )

Jenže ti lidi z okolí vyjíždějí svejma bavorákama ze svejch baráků, které se postavili, aby nemuseli platit ty příšernosti v Praze. A do Prahy jezdí za prací proto, aby o tenhle luxus života mimo Prahu nepřišli.

majojo ( 21. září 2020 23:59 )

Někdo to opravdu vědět nemusí, ale potřebuje, neb úřední šiml žádá své. Například potvrzení o bezinfekčnosti se vyžaduje při propuštění z LDN, kde jste měli rehabilitovat, ale nerehabilitovali, protože tam nemohly docházet externí pracovnice. A když odtamtud chcete vypadnout, dohadujete se týden o tom, kdo má test zaplatit. Nakonec to stejně budete vy.

Omasta ( 21. září 2020 23:57 )

Chlape neblouzni!. Proti chřipce a covidu není léku. To ví i malé dítě. Tím pádem nemůžeš chřipku potírat. Kdyby to šlo, tak už se to dělalo minulý a předminulý rok. Jsou to podvodníci, co vnucují roušky, dezinfekce a předražené testy. Ty můžeš chřipku i covid jedině přetrpět. Au! to bude bolet.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa