Žalobce olomouckého Vrchního státního zastupitelství Radek Mezlík poslal před trestní tribunál 11 lidí a dvě firmy. Obžaloba má neuvěřitelných 135 stran.

Brněnská politicko-podnikatelská mafie měla podle obžaloby ovlivnit zakázky v hodnotě 328 287 537 korun. Škody způsobené politicko-podnikatelským gangem Brna-střed pak dosahují závratných 49 324 877 korun.

„Nic jsem neudělal," řekl Švachula

Bývalý místostarosta Brna-střed Jiří Švachula u soudu v pondělí poprvé od svého zatčení v březnu 2019 promluvil. „Po zadržení jsem byl odvezen do Holešova, kde mně policie předala usnesení o zahájení stíhání. Zopakovali mi, že důkazů existuje dost a moje výpověď je vlastně nezajímá,“ uvedl Švachula který svou výpověď četl. Postěžoval si přitom, že měl údajně málo času na prostudování spisu.

Video
Video se připravuje ...

Kauza Stoka je u soudu. ten obžaloval 11 bývalých politiků a podnikatelů, kteří měli ovlivňovat veřejné zakázky na brněnské radnici Jiří Nováček

Švachula ve své řeči popřel, že by vedl organizovanou zločineckou skupinu. „Není ani pravda, že se tato skupina podílela na manipulaci veřejných zakázek na radnici Brno-střed. Po mém jmenování místostarostou mě kontaktoval pan El-T. Nabízel mně spolupráci v oblastech bezpečnosti a ochrany informací, získávání informací o politicích či lobbing pro ANO. Nabízel formy spolupráce v souvislosti s pískovnou v Černovicích či Kometou,“ sdělil hlavní obžalovaný.

Milion sem, milion tam

Švachula přiznal, že v roce 2015 od Salmana El-T. převzal asi milion korun, ale nemělo to údajně žádnou souvislost s veřejnými zakázkami.

„On sám pak začal vystupovat mým jménem ve věcech týkajících se právě zakázek. Neustále chtěl, abych mu zajistil přístup k městským firmám jako Sako či Dopravní podnik města Brna. Měl pocit, že mu něco dlužím za podporu ANO v Brně. Byl jsem pod tlakem El-T. a měl jsem strach o rodinu,“ tvrdil Švachula.

Bývalý politik také tvrdí, že nikdy nikoho nežádal, aby se navyšovaly ceny veřejných tendrů. „Proces, kterým se navíc zakázky na Brně-střed schvalovaly, neumožňoval, aby s nimi někdo podváděl.“

Uvnitř soudní síně zaplnili obžalovaní celou první řadu. Z bezpečnostních důvodů smí přihlížet přelíčení jen 19 lidí z řad veřejnosti.

Politicko podnikatelská mafie řádila dlouhé roky

Kromě bývalé místostarosty Švachuly navrhuje Mezlík vysoké tresty i pro další mafiány – v případě odsouzení by měli strávit obžalovaní za mřížemi dohromady 76 let! Zároveň po nich žalobce požaduje zaplacení škod v desítkách milionů korun.

„Nejméně v době od listopadu 2014 Jiří Švachula založil organizovanou zločineckou skupinu, jejíž byl od začátku vedoucím článkem. Skupina působila nejméně do 7. března 2019 v Brně,“ řekl žalobce Mezlík.

Začal mluvit

Od začátku se podle něj zločinného spolčení účastnil Salman El T. (52), který při vyšetřování začal mluvit. „Švachula jej pověřil oslovit, vybrat a sjednávat stavební společnosti ochotné hradit úplatky za výhody poskytnuté v rámci budoucích zadávacích řízení na stavební zakázky,“ stojí v obžalobě.

Kdo je kdo a jaké tresty komu hrozí

* Jiří Švachula (54, exANO) – hlava spolčení, bývalý místostarosta Brno-střed a boss ANO. Odmítal vypovídat. Žalobce žádá 15 let vězení.

* Salman El T. (52) – podnikatel; spolupracující obviněný. Žalobce žádá 5 let vězení.

* Pavel O. (59) – podnikatel; spolupracující obviněný. Žalobce žádá 5 let vězení.

* Lubomír S. (68) - podnikatel; spolupracující obviněný. Žalobce žádá 3 roky vězení.

* Bc. Petr K. (44) - vedoucí technik správy nemovitostí Brna-střed; spolupracující obviněný. Žalobce žádá 3 roky podmíněně odložené na 5 let.

* Petr L. (64, exANO) - vedoucí investičního odboru Brna-střed. Žalobce žádá 13 let vězení.

* ing. Petr K. (51) – podnikatel. Žalobce žádá 12 let vězení.

* Ivan T. (47) – podnikatel. Žalobce žádá 13 let vězení.

* Jiří H. (57, ODS) – politik a podnikatel. Žalobce žádá 9 let vězení.

* ing. Michal U.(62) – podnikatel. Žalobce žádá 2 roky podmíněně odložené na 4 roky.

* ing. Luboš K. (56) – podnikatel. Žalobce žádá 3 roky podmíněně odložené na 5 let.

* KROS, stav a. s. - žalobce žádá pokutu 1 milion korun.

* UNO v. o. s. – žalobce žádá pokutu 200 000 korun

Více o kauze Stoka čtěte ZDE >>>

Fotogalerie
8 fotografií