Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Covid? Jižní Moravu trápí víc svrab, chřipka a černý kašel, ukazují čísla

Aktualizováno -
21. září 2020
10:44
Autor: Jiří Nováček - 
21. září 2020
10:05

Hygieniky na jižní Moravě trápí letos mnohem více počty lidí nakažených salmonelózou, klíšťovou encefalitidou, ale i černým kašlem nebo svrabem než aktuální situace související s covidem-19.

„S příchodem koronaviru ostatní infekční choroby ze světa rozhodně nezmizely,“ řekla Blesku krajská epidemioložka Renata Ciupek. „Denně řešíme opatření u řady dalších závažných nákaz,“ zdůraznila.

Na jižní Moravě, která má dohromady 1,2 milionu obyvatel, žije desetina lidí republiky. Kraj tak může být modelovým příkladem pro celou Českou republiku.

Salmonelóza a střevní infekce poráží covid-19

Od začátku roku až dosud bylo na jižní Moravy více než 6 000 pacientů s infekčními chorobami. Ti mají podle lékařů stejný, mnohdy i vyšší potenciál šíření než obávaný covid-19.

„Registrujeme 1 100 případů salmonelóz, z toho 118 lidí muselo být hospitalizováno na infekčních odděleních,“ řekla krajská epidemioložka Renata Ciupek. „K tomu máme více než 2 000 případů dalších střevních infekcí,“ dodala.

Epidemiology ovšem trápí i řada dalších infekčních chorob. „Máme 71 případů onemocnění klíšťovou encefalitidou. Všichni takto nemocní museli ležet na infekčních klinikách,“ zdůraznila Ciupek.

K infekčním chorobám, napadajícím lidi v kraji, přiřadila i 95 případů černého kašle, 171 onemocnění svrabem a více než 200 případů závažného průběhu chřipky s nutností hospitalizací.

V souvislosti s covid-19 zaznamenali hygienici na jižní Moravě od začátku roku až dosud 3 061 pozitivně testovaných lidí. Zcela se vyléčilo 2 112 lidí. „Zemřelo 32 lidí, v průměrném věku 80 let,“ vyčíslila Ciupek.

Upozornila přitom, že s narůstajícími testovacími kapacitami narůstá logicky i počet zachycených pozitivních případů. „Tito lidé ale nejsou vždy nemocní,“ zdůraznila hygienička s tím, že testovací centra jsou zahlcena zejména lidmi bez příznaků covid-19.

Covid-19 má lehčí průběh

Oproti jarním měsícům je podle hygieniků nyní výrazně nižší proporce lidí s nutností hospitalizace. „Jednoznačně totiž převažují případy s příznaky mírné respirační infekce nebo jsou zcela bezpříznakové,“ popsala aktuální situaci krajská hygienička.

Zatímco v dubnu bylo na infekčních odděleních jihomoravských špitálů hospitalizováno 40 pacientů, což bylo 18 % všech případů, v září je to podle Ciupek dosud 50 lidí – to znamená 3,6 % všech případů.

V karanténě je na jižní Moravě aktuálně 900 lidí. „Výskyt jednotlivých pozitivních nálezů jsme zaznamenali v 38 školách ve všech okresech. Karantény se týkají jednotlivých spolužáků ve třídě, v kolektivech základních a středních škol nanejvýš v rozsahu třídy,“ informovala hygienička.

49 lidí s covidem-19

V pondělí leželo v jihomoravských nemocnicích, z nichž tři jsou i státem určenými specializovanými centry pro léčení covid-pacientů, dohromady 49 lidí.

„Celkem u nás leží 33 pacientů s covid-19,“ řekl Blesku mluvčí FN Brno Pavel Žára. Na klinice u sv. Anny v Brně leželi tři nemocní, ve Znojmě tři lidé a v Kyjově deset covid-19 pozitivních lidí.

V těžkém stavu je z toho podle zjištění Blesku pět lidí – dva pacienti leželi na ARO ve Fakultní nemocnici v Brně-Bohunicích a tři na klinice u sv. Anny v Brně, jeden z nich na mimotělním oběhu.

„Všichni ostatní nemocní z jižní Moravy leží na běžných odděleních infekčních klinik,“ shodli se mluvčí špitálů.

Pacienti mají kombinaci řady jiných chorob

Nemocní, kteří leží v jihomoravských nemocnicích se zjištěným covid-19, ovšem trpí v drtivé většině kombinací jiných onemocnění.

Z analýz, které poskytli lékaři z klinik Ústavu zdravotnických informací, a statistiky vyplývá, že pacienti, kteří jsou evidováni jako zemřelí v souvislosti s covid-19, trpěli srdečními potížemi, cukrovkou, vysokým tlakem a zhoubným novotvarem.

„Zejména v situacích, kdy se jedná o úmrtí pacienta s covid-19 s řadou dalších onemocnění, může být úmrtí člověka hodnoceno jako důsledek jiné příčiny. Covid-19 pak může být pouze diagnózou, která k úmrtí přispěla, přímo jej však nezpůsobila,“ zdůrazňuje ÚZIS. Ten svá data opírá o Národní zdravotnický systém, který disponuje jako jediný v ČR relevantními daty. 

Infekční choroby na jižní Moravě

(období 1. ledna – 10. září 2020)

Dohromady řešeno více než 6000 pacientů s infekčními chorobami, z toho:

  • 1100 případů salmonelóz, z toho 118 hospitalizovaných na infekčních odděleních
  • Více než 2000 případů dalších střevních infekcí
  • Více než 200 případů závažného průběhu chřipky s nutností hospitalizace
  • 71 případů klíšťové encefalitidy, všichni pacienti hospitalizováni na infekčních odděleních
  • 95 případů černého kašle
  • 2 případy závažné meningokokové infekce
  • 171 případů onemocnění svrabem

Zdroj: Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje

Covid-19 na jižní Moravě

 (1,2 milionu obyvatel, k 21. září)

Fakultní nemocnice Brno – Bohunice

33 hospitalizovaných s covid-19, z toho 2 těžký stav ARO, 2 psychiatrická klinika, 29 normálně leží na infekční klinice.

Sv. Anna Brno

3 hospitalizovaní, všichni na ARO; z toho 2 na umělé plicní ventilaci, jeden na přístroji ECMO. Zdravotní stav všech tří je velmi vážný.

Nemocnice Znojmo

3 hospitalizovaní, všichni pacienti v běžném režimu na infekčním oddělení

Nemocnice Kyjov

10 hospitalizovaných, všichni pacienti v běžném režimu na infekčním oddělení

Zdroj: Fakultní a krajské nemocnice Jihomoravského kraje

SCHWARZENBERG ( 21. září 2020 15:14 )

V dnešní době holt na životech bílých nezáleží

grillus ( 21. září 2020 13:40 )

Vzhledem k tomu, že se testuje po týdnu a více, protože nejsou kapacity, tak těch Covid pozitivních nebude fakt tolik... Na druhou stranu právě aktivní práce KHS Brno stojí situací na naší škole... Tak jen tak dál.

verka1 ( 21. září 2020 12:51 )

Naše země je zaneplešená svrabem a mají ho i lidé na ubytovnách. V dnešní době 👎😁

SCHWARZENBERG ( 21. září 2020 11:19 )

Svrab to bude v cikánských komunitách

IngKecner ( 21. září 2020 11:02 )

Jedna vlaštovka jaro nedělá. Odchod Vojtěcha zásadně nic nezmění. Ale bude dobré když nastoupí více energický člověk, který nebude mít vě+tší obavy z reakce kolegů i veřejnosti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa