Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Uzavření země až do jara děsí Brity: Půl roku izolace? Johnson připustil tvrdé restrikce

Autor: sab, ČTK - 
20. září 2020
08:08

Británie má 4422 případů nákazy novým koronavirem za uplynulý den. Je to o 100 více než v pátek a zároveň největší denní přírůstek od 8. května, uvedla v sobotu agentura Reuters. Vláda proto uvažuje o zpřísnění pravidel, mluví se dokonce o zavedení čtrnáctidenních přísných bloků a to až na půl roku. Lockdown země až do jara však budí vášně. V Londýně v sobotu lidé protestovali proti omezením, která už platí. V zemi se obávají i vyšších počtů mrtvých, oxfordští vědci však mezitím zveřejnili studii, podle které třetina uváděných obětí koronaviru zemřela z jiných příčin.

Experti varovali britského premiéra Borise Johnsona, že hrozí, že během několika týdnů budou v zemi stovky mrtvých kvůli koronaviru. V pátek Británie zaznamenala 27 úmrtí s koronavirem, čímž počet zemřelých s covidem-19 v zemi podle vládních údajů vystoupil na 41 759. Přitom minulou sobotu bylo zaznamenáno „jen“ devět úmrtí.

Johnson teď tedy hrozí zesílením omezení a z nárůstů případů obviňuje britskou veřejnost. Přitom on sám je vyzýval k tomu, aby navštěvovali hospody a restaurace ve snaze oživit britskou ekonomiku.

Zákaz akcí pro 6 lidí je zřejmě málo

Teď Johnson mluví o druhé vlně nákazy. Britská vláda už tento týden kvůli nepříznivému vývoji zavedla „pravidlo šesti“, což je plošný zákaz shromažďování více než šesti lidí, a omezení otevíracích hodin pro bary a restaurace v oblastech na severovýchodě Anglie.

Další omezení mají začít od úterý platit ve vybraných oblastech v hrabstvích Lancashire, Merseyside, Západní Yorkshire a v části regionu Midlands, kde bude mimo jiné zakázáno setkávání členů různých domácností. Celkem podle BBC v Británii musí restrikce kvůli koronaviru dodržovat 13,5 milionu lidí, což je zhruba každý pátý obyvatel Spojeného království.

Britský deník Daily Mail spekuluje o tom, že chce premiér Johnson „pravidlo šesti“ zrušit a zavést čtrnáctidenní „jističe“. A to celostátně na dobu půl roku. Podle zdroje deníku The Sun z britské vlády by mohlo Spojené království čelit krátkým a ostrým blokádám na příštích šest měsíců. A to do té doby, než bude připravena vakcína proti koronaviru.

Školy mají zůstat otevřené

Daily Mail v návaznosti na to požádal o vyjádření mluvčího sídla premiéra Downing street 10 - ten toto tvrzení nepopřel. Opatření by podle médií mohla zahrnovat střídání jednotlivých období se zákazy sociálního kontaktu mezi různými domácnostmi a zavírání pohostinství. Uzavřít školy je prý až „poslední možnost“, což potvrdil i předseda vlády Johnson.

Více se mají Britové dozvědět v úterý na tiskové konferenci. Média upozorňují, že takto britská vláda jednala na začátku pandemie.

„Chceme se pokusit udržet všechny části ekonomiky otevřené, jak jen to bude možné - nemyslím si, že by někdo chtěl jít do druhého uzamčení,“ řekl premiér Johnson, ale vzápětí dodal: „Ale jasně, když se podíváte na to, co se děje, musíte se divit. Potřebujeme jít dále než pravidlo šesti, které jsme přinesli v pondělí.“

Předseda vlády řekl, že se bude chtít se svým týmem podívat na různé možnosti lokálních uzavírek a jejich zintenzivnění.

Ministr k celostátní karanténě mlčí

Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock v pátek varoval, že šíření koronaviru se ve Spojeném království zrychluje a počet pacientů hospitalizovaných s onemocněním covid-19 se zdvojnásobuje každých osm dní. Hancock ale odmítl říct, zda Británie v říjnu zavede celostátní karanténu. Vládní poradce profesor Neil Ferguson ale řekl, že nějakou formu výrazných omezení bude země potřebovat spíš dříve než později.

Spojené království, které má téměř 67 milionů obyvatel, je co do počtu úmrtí s koronavirem páté na světě po Spojených státech, Brazílii, Indii a Mexiku, vyplývá z údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU).

Proti zákazům Londýn protestuje

Policie se dnes na londýnském Trafalgarském náměstí střetla se stovkami demonstrantů proti koronavirovým omezením, i když londýnský starosta varoval, že je čím dál pravděpodobnější, že hlavní město bude brzy muset zavést přísnější pravidla, aby se omezil prudký nárůst infekcí. „Svobodu!“ skandovali demonstranti, kteří podle nápisu na jednom z transparentů protestují proti tyranii.

Premiér Johnson naopak pohrozil pokutami ve výši až 10.000 liber (téměř 292.000 Kč) těm, kteří poruší karanténu poté, co přišli do styku s někým, kdo se nakazil koronavirem. „Lidem, kteří se rozhodnou nehledět na pravidla, budou hrozit vysoké pokuty,“ varoval Johnson podle agentury Reutes. Ta dodala, že nová pravidla vstoupí v platnost od 28. září.

Policie se dnes na londýnském Trafalgarském náměstí střetla se stovkami demonstrantů proti koronavirovým omezením. (19. 9. 2020) Policie se dnes na londýnském Trafalgarském náměstí střetla se stovkami demonstrantů proti koronavirovým omezením. (19. 9. 2020) | Reuters

Nakažení umírali i při autonehodách

V době, kdy se v Británii řeší obavy z vyšších počtů úmrtí, se ale také objevila studie vědců z Oxfordské univerzity, který říká, že třetina „obětí koronaviru“ v létě zemřela na něco úplně jiného. Vychází totiž z toho, že je příliš obtížné určit, zda byl virus hlavní příčinou smrti. Mezi skutečnými příčinami se objevuje rakovina, ale i autonehody lidí, kteří byli pozitivní na koronavirus.

„Je důležité znát skutečnou úmrtnost, protože nám dává představu o dopadu,“ uvedl pro The Telegraph doktor Jason Oke z Centra medicíny založené na důkazech Oxfordské univerzity.

Covid_19 ( 20. září 2020 17:35 )

Boris je nejspíš asperger, geniální, ale dost mimo. Než se nakazil, tak měl z koronaviru humor, když si poležel na JIPce, tak je z toho úplně poplašený, Německo bylo od zimy opatrné, měli respekt z viru a nedělali silná prohlášení, epidemie je trefila jako jedny z prvních v Evropě (4 dny po Francii), takže si museli zkoušet jak mají postupovat, naše vláda je dávala jako špatný příklad, že to nezvládají, ale epidemie se hodnotí až skončí

jajas ( 20. září 2020 11:34 )

Angláni jsou najednou "plašani"? Vždyť na covis pr.děli od počátku a najednou jim to vadí? Co asi tak čekali? Nicméně takto aspoň vidíme, že v každé zemi je reakce vlády na covid různá. Takže doufám, že stejně jako tady, v naší miniaturní zemičce, tak i v Británii se budou lidi bouřit, nadávat na vládu, nenosit roušky a posílat vládu do "***e"!

strejda777 ( 20. září 2020 10:28 )

Možná by měla do Británie zajet Basiková. Chce covid, tak tam ho určitě dostane, b.l.b.k.a.! A přitom může taky zprd.nout Johnsona, aby "nešířil paniku a strčil si covid do pr.de.le". Tam určitě uspěje!

Zdenek ( 20. září 2020 09:05 )

Žádné zavírání škol ani hospod. Britové si mají podle Johnsona vytvořit imunitu - 16.3.2020

"Pokud úmrtnost dosáhne jednoho procenta, což je předpoklad, se kterým pracuje mnoho expertů, znamenalo by to 531 100 mrtvých," stojí v dokumentu."

Zatímco zbytek Evropy zavírá restaurace, bary nebo státní hranice, britská vláda postupuje jinak. Premiér Boris Johnson t v r d í , že Britové si musí proti novému koronaviru nejdřív v y t v o ř i t "kolektivní imunitu". Odborníci ale takový přístup kritizují!!

V ostrovním státě dosud zůstávají otevřené restaurace, obchody i školy, nadále se konají koncerty a sportovní utkání. Vláda lidem jen doporučuje, aby se v případě příznaků zavřeli na sedm dní doma. Zastavila také testování nákazy jinde než v nemocnicích.

Podle epidemiologů se Johnson pokouší o takzvanou "stratifikovanou karanténu". V rámci ní se mladí a zdraví lidé mají cíleně nakazit, aby si společnost vytvořila imunitu. Starší mají být naopak pod ochranou, tedy ideálně bez kontaktu s nakaženými. Johnson podle uniklého dokumentu vlády plánuje uzavřít lidi starší 70 let na čtyři měsíce do domácí izolace. Právě u seniorů je průběh nemoci Covid-19 většinou nejvážnější.

Přístup ostře zkritizovaly asi dvě stovky odborníků v otevřeném dopise. Vyzvali vládu, ať zveřejní data, o která se opírá.

Podle dokumentu, který vypracovali britští zdravotníci a v neděli ho zveřejnil list The Guardian, se dá počítat s tím, že při zachování současných opatření se nakazí až 80 procent obyvatel Británie. Osm milionů by mohlo potřebovat péči lékařů v nemocnici, což by vystavilo britský veřejný systém zdravotnictví obrovskému tlaku.

"Pokud úmrtnost dosáhne jednoho procenta, což je předpoklad, se kterým pracuje mnoho expertů, znamenalo by to 531 100 mrtvých," stojí v dokumentu.

Zdenek ( 20. září 2020 08:57 )

nazorna ukazka jam MAKA POLITIK " politikarenim " - jeste v breznu 2020 pripravil Anglany na to , ze vlastne mnoho-mnoho Anglanu umre , ze to je vlastne normalni !!!! ale premier onemocnel - byl dokonce na smrtelne posteli - a NAJEDNOU ??? prozrel ,,, noooo prozdrel - stal se znej FANATIK -

a zacal litat s navrhy od zdi ke zdi !!!!

nejdrive dovoli Anglanum cestovat - dokonce je nuti a pry jim pripravil BEZPECNE letecke KORYDORY , no a jak TO dopadlo - po par tydnech ze dne na den vracejici se Anglani do sve zemne si NUSI delat testy !!!!!

nooo a S K O L A - to same - deti nahnal do skol a ejhle - ted zaviraji jednu skolu za druhou - - - nooo stejny problem jako v Cesku - politici ZAPOMNELI !!! ze v breznu zavreli skoly - takze ve STATISTIKACH DETI VYCHAZELI NEJLEPE - nebyli nakazene??!!?? - nooooo ony ty deti byli doma !!!!!!! a na tento ZAKLADNI FAKT POLITIK ZAPOMNEL a mylne si vykladal ze KOVI se deti boji a nenakazi je !!!! no a od zari 2020 KOVID ukazal a vyradil se na detech uplne stejne jako na zbytku populace -

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa