Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Exministr Ludvík: Roušky venku jsou na místě. A budou po nárůstu případů stíhat nemocnice?

Autor: Sabina Dračková - 
20. září 2020
05:00

Počet odhalených případů nákazy v Česku rapidně vzrostl a panují i obavy, zda nemocní zahltí zdravotnický systém. Kapacity nemocnic budou zřejmě stačit, problém může však být s personálem, míní Miloslav Ludvík (ČSSD), exministr zdravotnictví a ředitel Fakultní nemocnice Motol. Pokud se totiž zavřou školy, hrozí podle něj, že bude málo sester. Zároveň také Blesk Zprávám řekl, že je příznivcem nošení roušek i venku.

„Zásadní  je podle mě sledovat číslo hospitalizovaných, jak máme zatížený zdravotní systém,“ míní k aktuálním rekordním číslům nakažených šéf motolské nemocnice a exministr Miloslav Ludvík (ČSSD). Pro správnou orientaci je podle něj také potřeba sledovat, kolik lidí má vůbec klinické příznaky.

Zatímco od května do srpna byl počet lidí v nemocnicích kvůli covidu-19 téměř neměnný, tento měsíc tato čísla stoupají. Od začátku září přibývá nejen počet hospitalizovaných, ale i těch, kteří jsou ve vážném stavu. Na jednotkách intenzivní péče je nyní 93 lidí, přitom ještě začátkem měsíce to nebyla ani polovina - konkrétně čtyřicet lidí k prvnímu září.

Nyní se tedy čísla vážně nemocných blíží k rekordu. Nejvíc lidí napojených na umělou plicní ventilaci nebo mimotělní oběh bylo 12. a 7. dubna. Tenkrát jich bylo 100.

Sestry zůstanou doma s dětmi, zní obavy

Podle Ludvíka je však český zdravotní systém na blížící se nápor připravený. „Měli jsme včera (v pátek - pozn. aut.) videokonferenci ředitelů velkých nemocnic a v podstatě zatím kapacity volné máme,“ shrnul jednání pro Blesk zprávy ředitel motolské nemocnice. Zároveň také zmínil, že pouze jeden z ředitelů uvedl, že se dostává do vyšších čísel.

Video  Koronavirus, návrat roušek a platy lékařů: Zdravotnická debata Blesku zmínila i strach Čechů  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Bývalý ministr však vidí nebezpečí jinde než v nedostatečných kapacitách nemocnic týkajících se místa a vybavení. „Kdyby se zavřely školy, tak budeme mít málo sester, protože budou doma s dětmi, to je skutečně velké riziko,“ nastínil obavy z nedostatku personálu.

Podobně mluvil v pátek v ČT i ředitel nemocnice v Uherském Hradišti Petr Sládek. Tam se zase bojí nákazy zdravotníků. „Neobáváme se ani toho, že bychom nezvládali kapacitně, ale obáváme se toho, že nebudeme mít dostatek personálu, protože jsme v regionu, který je jeden z nejvíce zasažených. V současné době máme 25 zaměstnanců, kteří jsou pozitivní,“ řekl.

Roušky i venku kvůli zimě

Ředitel Ludvík má také obavu z pomalu ale jistě se blížícího podzimu. „Teď se nám bude ochlazovat a s tím ochlazováním nám budou nabíhat ty kapénkové infekce,“ říká bývalý ministr zdravotnictví. To je pro něj i důvod, proč se podle svých slov přiklání k nařízení nosit roušky i ve venkovních prostorách. „Tam už to smysl začíná opravdu ukazovat,“ míní.

Jasno ale nemá třeba na dřívější zavírání restaurací a barů nebo omezení hromadných akcí, o kterém mluví nyní třeba ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „To je otázka pro hygienu, na to, co jim ukazují čísla, musím se přiznat, že na tohle já nějak pevný názor nemám,“ říká.

„eRoušku si nainstaluji“

Stejně jako řada známých osobností a politiků propagujících aplikaci eRouška, chystá se ji na svůj mobilní telefon nainstalovat i exministr Ludvík. „Ještě jsem si ji nestáhl, ale stáhnu. Jen doufám, že mi to nebude brát baterku. Měl jsem předtím ty Mapy, ale ty mi strašně žraly baterku,“ říká. 

O nové aplikaci ministerstvo zdravotnictví říká, že by vybíjet baterii na telefonu nijak výrazně neměla. Sloužit má k tomu, aby anonymně uživatele upozornila, že se setkal s někým, u koho se potvrdila nákaza koronavirem. Podle údajů týmu Chytrá karanténa si ji nainstalovalo už 240 tisíc lidí.

Ludvíkova nástupce a tedy současného ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha kritizují hejtmani za špatnou komunikaci. Jak zmínil i premiér Andrej Babiš (ANO). Vedení krajů apeluje na to, aby se aktivoval Ústřední krizový štáb, který by vedl ministr vnitra Hamáček. Jako správný krok to vnímá i ředitel motolské nemocnice.

„Komunikaci to určitě pomůže,“ myslí si Ludvík a k záměru obnovení Ústředního krizového štábu dodává: „Je otázka, jak se to bude vyvíjet v Evropě. My se v Česku tváříme, že jsme na tom hrozně vysoko, ale ono se to průběžně zvedá v celé Evropě.“

Podle Ludvíka totiž může být problém s dodávkou potřebného zboží. „Může nastat situace, že můžou být přerušeny dodavatelské řetězce třeba i zdravotnického materiálu, z toho důvodu si myslím, že je lepší, když ten krizový štáb funguje,“ dodává.

Video  Šéf Motola zkritizoval Maďara a zastal se mladých. Přidal potíže s cenami roušek a nedostatkem krve  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

 

 

hirenaa ( 20. září 2020 16:20 )

rousky venku, jako proc, dementni nazor opravdu, a muzeme jest vubec dychat?

Covid_19 ( 20. září 2020 15:36 )

nejlepší byl rozhovor Moravce s hlavní hygieničkou Rážovou, když byla infekční, to nelze překonat, tak u nás funguje hygiena v praxi, nikoho nevytrasovali a dodnes se neví, kde se nakazila, asi nepráskla toho s kým pila jedním brčkem

Covid_19 ( 20. září 2020 15:33 )

na jaře premiér Babiš zavedl roušky do hlubokého lesa i do vlastního auta, to nikdo v Evropě nepřekonal, vyhrál nejhloupější nasazení roušek

1pravda1 ( 20. září 2020 14:38 )

ROUŠKY VENKU BĚŽNĚ - NEJEN NA HROMADNÝCH AKCÍCH VYMYSLEL HAMÁČEK VČERA V NADŠENÍ, ŽE BUDE VELET TOMU ŠTÁBU ČERVENÝCH MIKIN, CO PO NĚM TAK VOLALA DEMOŽUMPA! Tak to neházejte na Babiše a Vojtěch a epidemiology... to je práce socanů!!!

1pravda1 ( 20. září 2020 14:35 )

VYMYSLEL TO HAMÁČEK VČERA V NADŠENÍ, ŽE BUDE VELET TOMU ŠTÁBU ČERVENÝCH MIKIN, CO PO NĚM TAK VOLALA DEMOŽUMPA!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa