Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Před podzimním splínem utečte do písmen, tyhle tituly dojmou, napnou, potěší!

  • Autor: Ivan D. Hladík - 
    19. 9. 2020
    08:00

    Babí léto nás ještě lehce pošťuchuje, ale co naplat – podzim je tady. A jak se zdá, stále ještě budeme spíš přikovaní doma, než ve víru společenského života. To ale není tak úplně pravda, společnost nám mohou dělat příběhy plné napětí, humoru, dojetí i lásky. Víme, co by vám nemělo uniknout.

    „Knihy jako největší přátelé rády s námi rozmlouvají, o čemkoli s námi upřímně a jasně a bez přetvářky hovoří, poučují nás, dávají nám návody, povzbuzují nás, utěšují a jako přítomné nám předvádějí věci našemu zraku velmi vzdálené. Ó, podivuhodná je moc, vznešenost a přímo jakási božskost knih,“ říkal už Jan Amos Komenský a měl naprostou pravdu. Knihy dokážou sebehorší den zlepšit svými příběhy a propadnout jim právě v podzimním období je více než příjemné. Přinášíme vám proto pár tipů, jakými tituly potěšíte knihomola ve své rodině, sebe nebo své potomky.

  • 1.Pro holky a kluky

    6559085:full:true:true

    Žeberův odkaz

    Nejmenšími čtenáři také začneme. Právě jim je určena knížka Davida Jana Žáka s názvem Žeberův odkaz. O čem vypráví? Jedenáctiletý Edwin zmizel! Jeho kamarádům Anežce, Viky, Ptáčkovi a Klárce je jasné, že to nějak souvisí s profesorem Žeberou a zápisníkem, který by v nepovolaných rukou proměnil šumavské hvozdy v kamennou poušť. Nezbývá než se pustit do pátrání na vlastní pěst. Parta dětí však nebude hledat jenom Edwina, ale i průchody do tajemného světa Trombů. Stopy vedou k záhadnému pokladu a také k dávnému přátelství, které se za podivných okolností rozpadlo.

    Druhý díl série Tromby má několik výhod. Za prvé, a to je podstatné, děti bude bavit. Za druhé se můžete klidně vydat po stopách jejích hrdinů, Šumava je přece jedním z nejkrásnějších míst naší země. Za třetí, autor moc dobře ví, pro koho píše – pro moderní děti, ve kterých je ale pořád hravost, chuť zažít dobrodružství, mít nablízku přátele. Využívá kratší věty, jednodušší jazykovou formu, přesto je text chytlavý a nejspíš zaujme i rodiče, pokud ho dětem budou číst. Žeberův odkaz je důkazem, že původní dětské knihy mají stále co nabídnout.

    Hodnocení: 85 %

    David Jan Žák

    Žeberův odkaz

    Vydavatel: Albatros, 2020

    Počet stran: 184

    6559089:full:true:true

    Mumínci: Tatínek a moře

    Dalším dětským titulem je audiokniha, která odpovídá na otázku: Jaké taje ukrývá ‚opuštěný ostrov‘? – Změna je život. Rodina mumínků se nalodila a přestěhovala do nového domova: na ostrov, který zmáhají vichry a vlnobití. Tatínek by se tu ze srdce rád stal strážcem majáku a poznal veškeré jeho záhady, ale protože nesvede rozsvítit signální lampu, tráví čas rybolovem nebo pozorováním mořské hladiny. Mamince se zatím stýská po starém údolí a Mumínek dorůstá, osamostatňuje se a prožívá první lásku. V novém prostředí poznává i okouzlující bytosti a současně zjišťuje, že krása navenek nutně neznamená i nádheru uvnitř. Co ještě o sobě všichni zjistí a jaká dobrodružství zažijí? Kdo byl předchozím správcem majáku a naplní ta profese tatínkovy sny?

    Pusťte si ukázku z audioknihy:

    Muminí příběhy, byť vznikly zkraje 60. let minulého století, jsou kouzelné a trvale snové. Sami jsme je mohli v dětství poznávat a dnešním dětem lze jen závidět jejich reedice a třeba právě i audioknižní verzi vyprávěnou „Největším z Pierotů“ Vladimírem Javorským, který je mimochodem podobného věku jako samy příběhy. Jeho hravý a přitom čistý hlasový projev děti zaujme, konejší, provází před spaním či během dne... Až se zaposloucháte i vy. Jak jinak, když za režijním pultíkem stála tradičně skvělá Jitka Škápíková.

    Hodnocení: 95 %

    Tove Janssonová

    Mumínci: Tatínek a moře

    Interpret: Vladimír Javorský

    Režie: Jitka Škápíková

    Vydavatel: OneHotBook, 2020

    Délka: 5 hodin, 52 minut

  • 2.Na stopě a v akci

    6559084:full:true:true

    Zbytečná oběť

    Z dětského světa rovnou do akce a napětí! To nabízí i Zbytečná oběť... V roce 1938 se město Cleveland musí vypořádat s řáděním neznámého šílence, který si oběti vybírá v zapadlých uličkách mezi tuláky a bezdomovci. Prostitutka Ethel Hardingová hledá ochranu před brutálním vrahem v sídle náboženské misie – záhy však zjistí, že mravokárné tváře jejích členů skrývají ta nejtemnější tajemství. O šedesát let později nachází policie v lese rozřezané tělo Alfreda Wileyho. Ještě než jeho dcera Kris stihne identifikovat ostatky, začnou na povrch vyplouvat fakta, o nichž jí otec nikdy neřekl. Ethel i Kris, každá ve své době, se snaží odhalit pravdu skrývající se v pozadí hrůzných činů zdejšího nejproslulejšího sériového vraha – a oběma přitom hrozí smrt.

    I druhá kniha americké spisovatelky D. M. Pulleyové vám dá přesně to, co od pořádného thrilleru očekáváte. Okořeněný je opět prolínáním dvou časových rovin. Strhující román vás nenechá vydechnout od první do poslední stránky, probudí ve vás neklid v očekávání konečného rozuzlení. Čtenáře baví nejen postupné odhalování stop, ale i poznávání hlavních hrdinek a samotného Clevelandu, z jehož temné historie autorka čerpala. Pulleyová si vás knihou naprosto získá, dostane se vám do krve. A když nebudete mít dost (a je-li toto setkání s autorkou vaše první), určitě otevřete i předchozí Mrtvý klíč, těšit se pomalu můžete na titul Nikdo není doma. Zkrátka, tahle dáma umí děsit.

    Hodnocení: 90 %

    D. M. Pulleyová

    Zbytečná oběť

    Vydavatel: Mystery Press, 2020

    Počet stran: 432

    6559086:full:true:true

    Pentagram

    V říjnu si pak vychutnáte 5. díl krimi série o detektivu Harrym Holeovi norského „obchodníka se strachem“ Jo Nesbøho. V Oslu začíná období prázdnin a dovolených a město zasáhla vlna letních veder. V jednom bytě nedaleko hřbitova Našeho Spasitele začíná ze stropu něco kapat do hrnce s vařícími se bramborami. Ve vodě se tvoří drobné černé chuchvalce. Ve svém bytě v Sofiině ulici leží tou dobou na zemi Harry Hole – opilý, opuštěný a suspendovaný. Ve zběsilém, ale neúspěšném honu za usvědčením svého policejního kolegy Toma Waalera z vraždy zradil všechny své blízké. Za čtyři týdny bude bez práce. Vtom zvoní telefon. Šéf oddělení vražd povolává Harryho k podivnému nálezu – zavražděná žena s odseknutým prstem...

    Problémového a věčně „vylitého“ Harryho není třeba čtenářům Nesbøho knih představovat. Vám ostatním pak zatím postačí informace. Že Hole je esencí severské temnoty, přitom skvělý vyšetřovatel. Stejně tak skvělý, jako je David Matásek vypravěč. Ostatně, s Nesbøho příběhy už má zkušenost. Matásek má ve svém hlase přesně odvážené drama, napětí, hloubku vět, kterými vás doslova vnáší do chladných Osloských ulic a jejich koutů, kde se plíží chladnokrevné zlo. Samotný příběh pak nabízí promyšlený děj a nejeden překvapivý zvrat, byť místy může působit až příliš nereálně (možná spíše komplikovaně), stojí za to mu podlehnout.

    Hodnocení: 95 %

    Jo Nesbø

    Pentagram

    Interpret: David Matásek

    Vydavatel: VOXI, 2020

    Délka: 15 hodin, 31 minut

    6559088:full:true:true

    Bourneova totožnost

    Jeho paměť je nepopsaný list. Pokud chce zjistit, co je zač, musí udělat nemožné... Vstal z mrtvých v létě 1975 u středomořského ostrůvku, kde ho postřeleného a se ztracenou pamětí vylovila rybářská bárka. Jason Bourne, na jehož trauma by byl krátký i James Bond. Čím to, že umí tolik jazyků a chladnokrevně čelí všem nástrahám, ale nevzpomene si na detaily z předešlého života, kvůli kterým má na krku hordy ozbrojených goril? Co je firma Treadstone 71., jak souvisí s válkou ve Vietnamu nebo s mezinárodně hledaným teroristou Carlosem? S Kanaďankou Marií, jež byla při útěku z Curychu nejdřív jeho rukojmím, běží Jason o život a rozplétá podlou zpravodajskou hru. Vždyť jestli dál nechce slýchat věci a obvinění, kterým nerozumí, musí rozpoutat ještě větší peklo…

    Pusťte si ukázku z audioknihy:

    Románová předloha velmi volně zpracovaná do filmu Agent bez minulosti (2002) rozkládá příběh na mnohem větší ploše, než jej znáte z kina. Je NAPROSTO jiný a je skvělý! V audioknižní podobě pak zejména díky hlavnímu interpretovi Janu Zadražilovi, jehož doplňuje neméně zdatně Pavel Soukup. První díl celé série Ludlumovi vyšel roku 1980. Přestože řada tehdejších technologií už může dnes působit úsměvně, na Bourneově akci a snaze dopátrat se pravdy neubraly ty roky ani píď. Právě Zadražilovo pojetí vyprávění z příběhu vytváří autentickou záležitost, nadčasovou a dokonale strhující. Jason Bourne vyvstává z hlasů interpretů v plné síle, jíž si vás zaručeně podmaní.

    Hodnocení: 100 %

    Robert Ludlum

    Bourneova totožnost

    Interpreti: Jan Zadražil, Pavel Soukup

    Režie: Hynek Pekárek

    Vydavatel: OneHotBook, 2020

    Délka: 23 hodin, 53 minut

  • 3.Za vším hledej ženu

    6559081:full:true:true

    Elizino tajemství

    Poslední trojici titulů, které by se mohly zdát ryze ženské (ale nejsou), otevíráme drsnou novinkou vydavatelství VOXI, audioknihou Elizino tajemství autora Dominika W. Rettingera. – Prostituce ve stínu hákového kříže. Jak vysoká může být cena přežití? Je možné si i v pekle zachovat lidství? Čekala je těžká volba na strašlivém místě: buď budou žít dál jako řadové vězenkyně koncentračního tábora v Osvětimi, nebo výměnou za snesitelnější podmínky začnou pracovat v táborovém nevěstinci... Elizin boj o přežití a chorá, nebezpečná láska důstojníka SS se prolínají s líčením skutečného táborového života a fungováním esesáckého veřejného domu, který dosud nikdy nebyl v literatuře popsán.

    Uvedl jsem už, že příběh je drsný? Uvedl. Je tak drsný, jak jen si dokážete představit, pravděpodobně ještě víc. Těžko si představit, co všechno se ukrývá v člověku, který denně musí bojovat o život za cenu vlastního zatracení. A také o přízeň posluchače, jemuž to hlavní hrdinka nijak neulehčuje. Vyprávění se ujaly Dana Černá, Radana Herrmannová a zejména u ní je na místě poznamenat, jaká je škoda její sporé obsazování v televizi a filmu. Obě představitelky disponují výraznými, surovými hlasy, jako prohnanými skrze ostnatý drát či osud hrdinů titulu, který dlouho nedostanete z hlavy. A je to i jejich zásluha, text místy povyšují a činí jej ještě palčivějším. Pro všechny, kdo hltají příběhy této doby, je Elizino tajemství jasnou volbou.

    Hodnocení: 95 %

    Dominik W. Rettinger

    Elizino tajemství

    Interpreti: Dana Černá, Radana Herrmannová

    Vydavatel: VOXI, 2020

    Délka: 10 hodin, 59 minut

    6559082:full:true:true

    Ghostwriter

    Ani s další knihou není čtenáři do smíchu... Alessandra Torreová servíruje příběh představený synopsí takto: Lhala jsem. Policii, přátelům i rodině jsem kdysi vyprávěla příběh, vylhaný od začátku až do konce. A víte co? Všichni mi uvěřili. Ale není se čemu divit. Vyprávění příběhů mě přece proslavilo. Patnáct bestsellerů. Miliony fanoušků. Sláva a úspěch. Nyní mi zbývá napsat už jen poslední příběh. Ten ale bude ze všech nejlepší, s dechberoucí zápletkou a vyvrcholením, které srazí čtenáře na kolena. Jejich reakce mě však už trápit nemusí. Říká se, že smrt může být vysvobozením. Tak uvidíme…

    A uvidíte. Na stránkách knihy číhá rozklad jednoho života, prolínání banálních okamžiků se zásadními, emocemi nabitá zpověď... Hlavní hrdinku můžete milovat i nenávidět, ale jistojistě se do vás vpije, či spíše vpadne do vás a zanechá bolavou ránu. Podmanivý text ve scénách takřka seriálových jistě není pro všechny, ale ti, kdo se odhodlají jej objevit, jsou odměněni propracovanou katarzí. Velmi osobní záležitost se trochu vzdaluje klišé o autorkách známých svými erotickými příběhy. Přestože i mezi čtenáři Torreové dominují ženy, tato kniha zaujme bez rozdílu. Něžné pohlaví pak pocítí po pomalejším úvodu přímo emocionální bouři. Ghostwriter je knihou, jíž stačí přečíst jedinkrát. Přesto pravděpodobně změní leckterý pohled na to, čemu se říká „ženská literatura“.

    Hodnocení: 80 %

    Alessandra Torreová

    Ghostwriter

    Vydavatel: Mystery Press, 2020

    Počet stran: 320

    6559083:full:true:true

    Svedu to na tebe

    Na závěr zbývá pořádně vydechnout a jen se nechat unášet knihou Svedu to na tebe české autorky Lucie Šilhové. V posteli Šípková Růženka, ve společnosti Popelka a v kuchyni Bětuška s hrncem, co sám vaří kaši. To je můj recept na šťastný život. Můj muž to však vidí jinak. Do postele chce kurtizánu, do společnosti dámu a do kuchyně hospodyňku. Ale proč mu nedopřát místo tří žen rovnou třeba osm? Vždyť každá z nás je báječná. Ohnivá i lenivá. Svá i nesvá. Živá i neduživá. Laskavá i třaskavá. Jen si o nich přečtěte a uvidíte, že by byla škoda některou vynechat.

    Dobrá, tohle je čistě ženská záležitost, byť mužská část populace se knihou prolíná. Začněme tím, že si přiznáme, že současní čeští autoři to v supermarketové záplavě novinek ze všech koutů světa nemají vůbec snadné. A právě v takové situaci přichází Šilhová s příběhy, kterými se nesnaží „podplácet“ čtenáře zvyklého na hollywoodská dramata, severské děsivosti, britskou preciznost... Naopak se stává společnicí, kamarádkou, jež ne u vína, ale z papírových stránek říká „nejsi v tom sama, takhle prostě žijeme“. Šilhová se pro ženy různého věku stává tím, kým jim na přelomu milénia byla Halina Pawlowská. Vtipnou glosátorkou každodenní reality, shovívavou starší či mladší sestrou, k níž se může čtenářka uchýlit, má-li pocit, že se proti ní všechno a všichni spikli. Tuhle knihu mějte po ruce. Její krátké, ale zaručeně svěží historky vám vždy probudí na tváři úsměv.

    Hodnocení: 90 %

    Lucie Šilhová

    Svedu to na tebe

    Vydavatel: Motto, 2020

    Počet stran: 256

Zobrazit celou diskusi