Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kritika Hřiba za distanční výuky na VŠ: Děsivá komunikace, žádná dohoda s koaličními partnery!

Zleva Jan Čižinský (Praha sobě), Zdeněk Hřib (Piráti) a Jiří Pospíšil (TOP 09).
Zleva Jan Čižinský (Praha sobě), Zdeněk Hřib (Piráti) a Jiří Pospíšil (TOP 09).  (Autor: Blesk:FOTO CNC / ALEXANDR MALACHOVSKÝ)
Autor: ČTK - 
18. září 2020
20:32

Koalice i opozice kritizují pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) za způsob, kterým v pátek ohlásil záměr zavést kvůli koronaviru distanční výuku na pražských vysokých školách. Vadí jim zejména, že to nekonzultoval s koaličními Spojenými silami pro Prahu (TOP 09 a STAN) a Prahou Sobě. Hřib informaci zveřejnil dříve než hygienici a v prvním vyjádření navíc uvedl, že se změna bude týkat i středních škol. Hygienici ale takové opatření nezavedli.

V hlavním městě jsou asi tři desítky škol zasažených nemocí covid-19. Praha je epidemií nejvíce postiženým regionem v zemi. „Mrzí mne, že pan primátor vydává takto silná prohlášení bez jakékoliv dohody se svými koaličními partnery. Obzvlášť, když včera na zastupitelstvu o tom nepadla žádná zmínka. Úplně zbytečně tak vzniká chaos, který řešení koronakrize určitě neprospívá," uvedl europoslanec a předseda zastupitelů Spojených sil Jiří Pospíšil (TOP 09).

Náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN) na twitteru uvedl, že jej Hřibův krok překvapil. „Každý dobře ví, že pan primátor nedisponuje žádnými pravomocemi vůči VŠ. Pan primátor své vyhlášení v tomto případě ani neprojednal s předsedou České konference rektorů. Otázku distanční výuky na středních školách jsme probírali na úterní poradě a členové rady hlavního města i hygienici názor pana primátora odmítli," uvedl Hlubuček. „Přivítal bych, kdyby Zdeněk Hřib respektoval nastavenou praxi, že vedení města svoje kroky dopředu projednává s hygieniky a odborníky a že rada je kolektivní orgán," dodal.

Není důvod

Hřibův postup kritizovala i opoziční ODS, která je proti distanční výuce. „V tuto chvíli nevidím pro podobně plošné opatření důvod. Pokud se v konkrétní škole či třídě vyskytne nákaza, lze to řešit lokálně, důraz má být dán také na prevenci. Plošné zavedení distanční výuky je až to nejzazší řešení," uvedla předsedkyně zastupitelů ODS Alexandra Udženija. „Komunikace ze strany primátora Hřiba je opět děsivá. O svém plánu neinformoval vůbec nikoho, Pražany, opozici, ani své koaliční partnery. I rektoři dotčených VŠ si opatření museli přečíst z jeho twitteru," dodala.

Pražští hygienici v pátek odpoledne uvedli, že distanční výuka bude mít výjimky. Nevztahuje se tak na zkoušení za přítomnosti až deseti lidí, laboratorní, experimentální a uměleckou práci za přítomnosti až 15 lidí a klinickou a praktickou výuku. Možné jsou také individuální konzultace a návštěvy studoven a knihoven.

Praha je epidemií nejhůře postiženým regionem v Česku. Vedení města proto mimo jiné chystá tři nová odběrová místa pro testování na koronavirus. Budou v první a šesté městské části. Praha se potýká s nedostatečnou kapacitou odběrových míst, nyní činí 6600 odběrů denně. Po přestávce se v září začala scházet bezpečnostní rada hlavního města. Nyní jedná zhruba v dvoutýdenních odstupech.

panda82 ( 19. září 2020 07:59 )

No jo, Praha je republika v republice, tak kdo je víc, Hřib je Hřib, na něj nikdo nemá

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa