Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Muž se zapálil před budovou policie: Běloruský Palach, nebo zoufalý sebevrah?

Aktualizováno -
18. září 2020
22:49
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
18. září 2020
15:43

V běloruském městě Smaljavičy nedaleko Minsku se před budovou tamní policie zapálil muž (36), jeho totožnost zatím není známá. Na sociálních sítích se objevily poznámky o „běloruském Palachovi“, podle ministerstva vnitra šlo však o muže s psychickými problémy, který plánoval sebevraždu, a se současnými protesty to prý nemá nic společného.

K události došlo v pátek 18. září před budovou smaljavičské policie, kde se muž polil benzinem a následně zapálil. Podle dosavadních informací se muž nachází v nemocnici na jednotce intenzivní péče, kde se lékaři pokoušejí o jeho záchranu. Místo je uzavřeno, podle svědků před budovou zůstaly ohořelé zbytky jeho oblečení a bot. O události informoval běloruský kanál Nexta a posléze i deník Naša Niva.

„Přijížděl jsem na křižovatku, u kterého stojí budova policie, byly tam hasičské vozy s majáky i policisté. Vedle nich na zemi ležel muž a vedle něj se válelo hořící oblečení nebo nějaký hadr. Nejdřív jsem myslel, že je to nějaká figurína, ale pak jsem si uvědomil, že je to člověk a že se hýbe. Byl celý pokrytý nějakým bílým práškem. Pak se přiřítily sanitky a lékaři ho odvezli pryč,“ popsal tisku svědek.

Ministerstvo: Nemocný muž, který se chtěl zabít

Další svědci vypověděli, že muž před svým činem nekřičel žádná politická hesla, pouze přišel na místo, polil se benzinem a zapálil. Následně k němu přiběhl policista s hasicím přístrojem a uhasil ho. Podle všeho měl před svým činem zazvonit na zvonek policejní budovy.

Ministerstvo vnitra oznámilo, že jakýsi muž před několika dny volal na policii a upozornil na plánovanou sebevraždu. Vyšetřovací výbor dodal, že tento muž „v roce 2016 podstoupil léčbu v souvislosti s duševní chorobou a sebevražednými sklony“.

„Pacient je ve vážném stavu, bojujeme o jeho život. Nic o něm a jeho totožnosti nevíme,“ okomentoval jeho stav hlavní lékař regionální nemocnice Alexander Myslivčik.  

Mluvčí ministerstva vnitra později potvrdila, že se zapálil 36letý místní obyvatel, který měl v minulosti potíže se zákonem kvůli zálibě v lihovinách a také se několikrát pokusil o sebevraždu. Muž je podle vyšetřovatelů v kritickém stavu.

Desterz ( 18. září 2020 18:09 )

Vzpomeňme: muž, který se v ČR zapálil vloni pod Václavem. Nebo student, co se zapálil v 2003 u muzea. Novodobí čeští Palachové?

Manowar ( 18. září 2020 16:39 )

Nelíbí se mu demonstrace proti Lukašenkovi.

e.lesanova ( 18. září 2020 16:14 )

Návod, jak vyrobit "hrdinu" ?? Většinou jde o psychicky narušené jedince...

Zobrazit celou diskusi