Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Kýcháním koronavirus nepoznáte. Lékař radí, jak rozpoznat covid-19, chřipku a nachlazení

Autor: Darina Jíchová - 
19. září 2020
16:55

Britský epidemiolog Tim Spector vede tým expertů, kteří vyvinuli mobilní aplikaci, pomocí níž mohou její uživatelé hlásit symptomy spojené s koronavirem. Na základě sebraných dat a s ohledem na blížící se období chřipek a nachlazení dal Spector se svými kolegy dohromady seznam příznaků „co je a není koronavirus“, napsal list Daily Mail.

Britská vláda vzhledem k rostoucímu počtu nakažených uvažuje o celostátní karanténě, mezi lidmi a hlavně mezi rodiči znovu zavládl strach z koronaviru způsobujícího nemoc covid-19. Testovací systém se hroutí pod náporem lidí, kteří se chtějí nechat testovat, zdravotníci se obávají, že lidé vidí za každým symptomem koronavirus.

Expert: Kýchání nebo rýma rozhodně nejsou symptomy covidu-19

„Pokud vám nebo dítěti teče z nosu, jste nachlazení a máte rýmu, ne koronavirus,“ zdůraznil Spector a jeho kolegové, kteří z odpovědí 4 milionů uživatelů jejich aplikace dali dohromady seznam typických příznaků koronaviru. Mezi těmi nejhlavnějšími zůstává vysoká horečka, suchý kašel a ztráta smyslu chuti a čichu.

„Nechoďte na testy zbytečně,“ dodal Spector. „Kýchání, plný nos a bolest kloubů jsou běžné u nachlazení a chřipky, s tím, že na bolest kloubů si velmi zřídka stěžovali i pacienti s covidem-19,“ uvedl Spector. „Ale kýchání nebo rýma rozhodně mezi jeho symptomy nepatří,“ upozornil vědec.

Ministr zdravotnictví Matt Hancock vyzval rodiče, aby děti „netahali“ na testování, „když mají obyčejnou rýmu“. Podle Hancocka se situace vymyká kontrole a hrozí kolaps systému. Spector k tomu doplnil, že u dětí nakažených koronavirem se nejčastěji objevuje nadměrná únava, horečka, bolest hlavy nebo průjem a další žaludeční potíže. „Takové příznaky vykazovalo 55 procent našich respondentů školního věku,“ objasnil epidemiolog.

Britský lékař Tim Spector popsal rozdíly mezi příznaky koronaviru, nachlazení a chřipky Britský lékař Tim Spector popsal rozdíly mezi příznaky koronaviru, nachlazení a chřipky | Infografika Blesk.cz

Příznaky u dětí: Únava a bolest 

„Únava a bolest hlavy jsou rovněž typické příznaky u dospělých s potvrzeným koronavirem, u nikoho se neobjevila rýma,“ řekl Spector. „Znovu opakuji, rýma skutečně není symptomem koronaviru,“ zdůraznil vědec. Se zahájením školního roku si mnoho dětí přineslo ze školy rýmu, vyděšení rodiče však v domnění, že jde o covid-19, zahltili testovací stany a nemocnice.

„Samozřejmě příznaky se u různých věkových kategorií liší, tradiční vysoká horečka, kašel nebo ztráta čichu a chuti se někdy neobjeví u osob mladších 18 let, nebo starších 65 let. Je to z toho důvodu, že jejich imunitní systém funguje jinak,“ vysvětlil pro stanici BBC. „Samozřejmě každý rodič má právo na to nechat dítě doma, když ze školy přijde s rýmou, ale nežeňte je na testy. S největší pravděpodobností je to nachlazení, v nejhorším případě chřipka,“ prohlásil Spector.

Ministr: Rýma je normální

Podle dat sebraných z jejich aplikace vyšlo najevo, že třetina dětí, u kterých se potvrdí koronavirus, je asymptomatická. Pokud už nějaké symptomy vykazují, jde o únavu, bolest hlavy, horečku, bolest v krku nebo ztrátu chuti, časté jsou i střevní potíže nebo „neobvyklá“ vyrážka. Aplikaci používá asi 250 tisíc dětí školního věku.

„Když se děti vrátí do školy, je normální, že nastydnou. Nachlazení je normální věc, normální nemoc,“ nechal slyšet ministr Hancock. Také první ministryně Skotska Nicola Sturgeonová se obrátila na rodiče se žádostí: „Děti s plným nosem na testy nevoďte.“

sorgedoktor ( 22. září 2020 20:00 )

Tim dekorativnim snimkem se moc nevyz­nbamen­balki­.,,.­..Mys­lim ze je preexponovany, prilis tvrdy. Meni videt ani zebra

reiner ( 20. září 2020 15:01 )

Myslím, že dodnes nikdo neví co s tím ....

trintin ( 20. září 2020 11:49 )

Lékař radí,?? Český lékař radí, nepijte, nekuřte, zhubněte, nelouložte. K lékařům ze Slovenska, Ukrajiny a Pákistánu už chodit netřeba.

Covid_19 ( 20. září 2020 10:00 )

léčí se třeba záněty a další problémy pacienta, posiluje se imunita, běžně mají pacienti vysoké CRP, nasadí se antibiotika a pacient se doma vyléčí, nemusí do nemocnice

Covid_19 ( 19. září 2020 22:19 )

třeba zkušenosti, spousta lékařů dodnes špatně léčí lidi s covidem, to je fakt, dodnes nemají praktičtí lékaři spojení s hygienou, mají to slíbené, pěkně to ministerstvu zdravotnictví drhne, já si ty zmatky prožil, jiní je dnes prožívají

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa