Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Žákovská, penál a aspoň 2 roušky: Žáci nově musí mít zakrytý nos a ústa i při výuce. Jak nové nařízení přijali?

Autor: veef - 
18. září 2020
21:00

S větším počtem nakažených koronavirem se zpřísňují i opatření, která mají zabránit dalšímu šíření. Od pátku 18. září mimo jiné začala platit povinnost nosit roušky i při výuce pro žáky 2. stupně základních škol. Na některých školách dokonce ředitelé nařídili, aby děti měly s sebou minimálně dvě roušky na vystřídání a sáček na uložení použité roušky. 

V Česku dál strmě přibývá počet lidí nakažených virem Sars-Cov2. Ve čtvrtek 17. září počet nakažených v celé České republice poprvé překonal 3tisícovou hranici a Praha je na tom zdaleka nejhůř ze všech regionů. Počet pozitivních případů za čtvrtek se šplhá k 800, z tohoto důvodu se nejen v Praze, ale i po celé zemi zavedlo, že všichni žáci a studenti musejí při výuce nosit roušku. Výjimku dostali žáci 1.–5. tříd, dále se roušky nemusí nosit při tělocviku, hudební výchově a hře na dechové nástroje.

Všechno narychlo

V médiích a na sociálních sítích tato informace sice proběhla už během čtvrtečního brzkého odpoledne, přímo k ředitelům se ale dostala až večer, což většina kritizovala. „Zpráva o povinnosti nosit během vyučování roušky přišla ve čtvrtek večer, takže jsme si ji stejně vybrali až v pátek ráno. Nosit roušky například při vyučování jazyků mi přijde takřka nemožné, od učitelů mám nicméně informaci, že to proběhlo v pořádku,“ řekla ČT 24 Ivana Landsingerová, pověřená ředitelka Gymnázia Jana Keplera Praha.

„Zprávu jsme dostali až ve čtvrtek večer, ihned jsem ji umístil na web školy, ale přijde mi to trochu nešťastné. Naštěstí rodiče našich žáků jsou svědomití a všichni dnes byli vybaveni rouškami. Musím naše žáky pochválit, že je opravdu svědomitě nosili, i když byly povinné jen ve společných prostorech,“ řekl Pavel Somr, ředitel Základní školy Jiřího z Poděbrad.

Žákovskou, penál a alespoň 2 roušky...

V některých školách ředitelé dokonce vydali nařízení, že žáci musí mít s sebou minimálně dvě roušky, aby si je mohli v průběhu dne vyměnit. „Přistoupili jsme k tomuto vnitřnímu nařízení. Všude se píše, že rouška, pokud je vlhká, tak zcela ztrácí svoji účinnost. Děláme, co můžeme, tahle situace je náročná pro všechny,“ řekla Kateřina Vávrová, ředitelka ZŠ Kladská.

S humorem

„Děti jsou skvělé, dokonce se i díky rouškám zasmějeme. Měla jsem dozor na chodbě a jeden žák za mnou se zděšením v očích přišel, že má hlad a co má dělat. Nejdříve jsem nechápala, jak to myslí, ale jeho dotaz, jestli má jíst s rouškou na puse, nás nakonec rozesmál oba. Popravdě se mu ani nedivím, některá ta opatření jsou tak zmatená, že máme problém se v tom vyznat my dospělí, což potom děti,“ řekla Irena Foltová, učitelka 6. třídy Základní školy Jiřího z Poděbrad

„Mně samotné se s rouškou špatně mluvilo, přeci jen mluvit k 25 dětem není jen tak, proto jsem si pořídila respirátor a je to výrazně lepší. Ten mě omezuje minimálně, jen musím víc pít, protože mi vysychá v puse. Jinak je to vcelku pohoda,“ dodala.

Na prvním stupni roušku při vyučování nemusí mít ani děti, ale ani kantoři. „U těch malých dětí by to byl problém. Nedovedu si představit, jak bychom třeba s rouškami četli. Tak máme alespoň pořád otevřená okna a větráme, jak to jde. Zatím je hezky, tak je to i příjemné, jak to bude v zimně, těžko říct. I když... jestli to takhle půjde dál, stejně si myslím, že školy za chvíli zavřou. Respektive i ty základní,“ uzavřela paní učitelka Ivona Nykodémová, která na ZŠ Jiřího z Poděbrad učí 2. třídu.

SCHWARZENBERG ( 19. září 2020 11:52 )

A ještě nezapomenout na antikoncepci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa