Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poutníci uvízli u hranic. Ukrajina je nevpustí kvůli pandemii: Vraťte se do Izraele, vzkazuje

Autor: ČTK - 
18. září 2020
13:43

Stovky poutníků z řad chasidských židů, kteří chtěli podle dávné tradice oslavit židovský Nový rok u hrobu zakladatele chasidského společenství v ukrajinském městě Umaň, se začaly vracet od ukrajinských hranic. Oznámila to v pátek pohraniční stráž. Ukrajinská vláda uzavřela hranice a vstup cizinců do země zakázala od 28. srpna do 28. září ve snaze omezit šíření nákazy koronavirem. 

I přes výstrahy z Kyjeva a od izraelské vlády tisíce poutníků v minulých dnech vyrazily na cestu do Umaně, aby nakonec uvízly mezi běloruskými a ukrajinskými hranicemi.

„Pozorujeme, že se zmenšuje počet (poutníků), kteří jsou na dohled od hranice. Kromě toho jsme dostali informaci, že se poutníci začali vracet zpět do Běloruska,“ řekl mluvčí ukrajinské pohraniční stráže Andrij Demčenko listu Ukrajinska pravda, podle kterého nočnímu dešti a dalším strázním pobytu v pásmu mezi dvěma státy nadále odolává asi sedm stovek poutníků. I mluvčí běloruských pohraničníků podle agentury AFP potvrdil, že se počet poutníků na území nikoho už zmenšil.

„Vyzývám naše občany, aby se vrátili do Izraele“

Ty z chasidských poutníků, kteří jsou občany Izraele, ve čtvrtek vyzval izraelský ministr pro vysoké školy a vodohospodářství Zeev Elkin k návratu domů. „Obdrželi jsme finální negativní odpověď od ukrajinských úřadů, navzdory mnoha snahám pomoci Izraelcům vstoupit na Ukrajinu z Běloruska nebo Moldavska,“ napsal Elkin na Twitteru. „Vyzývám naše občany, aby se vrátili do Izraele,“ dodal.

Židovští poutníci se začínají vracet od ukrajinských hranic. (17. 9. 2020) Židovští poutníci se začínají vracet od ukrajinských hranic. (17. 9. 2020) | Reuters

Ukrajina v pátek oznámila dalších 3228 nových případů nákazy koronavirem a 68 úmrtí za uplynulých 24 hodin, uvedla agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na údaje rady národní bezpečnosti a obrany. O den dříve přibylo rekordních 3584 případů. Od začátku pandemie se v zemi s přibližně 42 miliony obyvatel nakazilo 169 472 lidí, z nichž 3468 nákaze podlehlo.

Do Umaně každoročně proudí desetitisíce poutníků

Bez ohledu na zákazy a pandemii do Umaně, která má asi 80 000 obyvatel, už dorazily tisíce poutníků. Následovalo vyslání policejních posil, které mají na místě udržet pořádek.

Do Umaně každoročně proudí desetitisíce židovských poutníků, aby se poklonili hrobu rabína Nachmana z Braclavi, jednoho ze zakladatelů ortodoxního chasidského směru judaismu. Chasidismus se zformoval v první polovině 18. století v Haliči a na západní Ukrajině. Jeho zakladatelem byl rabín Israel ben Eliazar zvaný Baal Šem Tov, za jehož vnuka je Nachman (1772-1810) považován.

Video se připravuje ...
Další videa