Věnce a květiny se přesto u pražského Rudolfina kupily od brzkých ranních hodin. Stojí na nich povětšinou dojemné vzkazy od truchlících. „Pane režisére, pro svět navždy živý. Český filmový a televizní svaz,“ zní na bílých stuhách modrou barvou ručně napsaný vzkaz pro zesnulého režiséra.

„Vzpomínáme, FAMU,“ poslala své poslední sbohem Jiřímu Menzelovi Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění v Praze. Právě tam Jiří Menzel v roce 1962 zakončil studium režie u Otakara Vávry. V pozdějších letech tam už věhlasný režisér rovněž i vyučoval.

VIDEO: Nejdojemnější video: Olga zveřejnila poslední záběry Jiřího Menzela (†82)

Video
Video se připravuje ...

Nejdojemnější video: Olga zveřejnila poslední záběry Jiřího Menzela (†82). Instagram

Fotogalerie: Pieta za Jiřího Menzela (†82): Střídání…
63 fotografií

V souvislosti s FAMU vyznívá jako poměrně drsná a velmi svérázná reakce na smrt režiséra Menzela odeslaná z twitterového účtu Jiřího Stracha (46), rovněž režiséra. „Zemřel Jiří Menzel. Naše zpupná generace ho vyštípala z místa vedoucího katedry režie FAMU. Nikdo neměl koule se ho tehdy zastat, včetně mě. Vyčítám si dodnes, že jsem mlčel. Odpusťte nám, Jirko, jsme jen ho*na u cesty,“‎ napsal Jiří Strach a naznačil tak, že odchod Menzela z FAMU nebyl zřejmě úplně košér. Ovšem i tak na něj vzpomněli...

 

VIDEO: Co se dělo po smrti Menzela? Vdova prozradila, kolik stála péče. A pocta Gottovi zrušena

Video
Video se připravuje ...

Co se dělo po smrti Menzela? Vdova prozradila, kolik stála péče. A pocta Gottovi zrušena. Barbora Horáková, Aleš Brunclík

Mnozí z těch, kteří věnce a květiny poslali nebo je přímo přinesli, se omezili jen na svá jména na smutečních stuhách. Před Rudolfinem se tak objevily květinové poslední sbohem od premiéra Andreje Babiše, pražského primátora Zdeňka Hřiba i od Parlamentu České republiky. Na věnci z rozkvetlých slunečnic s růžovými mašlemi je připevněné háčkované srdce téže barvy. „Vyrobeno s láskou. Nedoklubko,“ hlásá nápis na srdci. 

 

VIDEO: Během kremace Menzela zůstala vdova na smutek sama. A Čenský potvrdil vážná zranění

Video
Video se připravuje ...

Během kremace Menzela zůstala vdova na smutek sama. A Čenský potvrdil vážná zranění. Bára Horáková, Lukáš Červený

 

„Jiří Menzel patřil k velikánům naší historie, kteří byli předčasně narozeni, proto se stal patronem organizace Nedoklubko,“ stojí od pátečního rána na oficiálních facebookových stránkách organizace, která podporuje rodiny s předčasně narozenými dětmi. A právě proto vyzvala Olga Menzelová všechny příznivce svého zesnulého muže, aby místo věnců poslali dobrovolný příspěvek právě této organizaci. Snad její přání tedy někdo splnil.

Fotogalerie
87 fotografií