Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bojíte se řídit? Nejste v tom sama a pomoc existuje!

Proč je pro některé z nás řízení auta doslova zkouškou ohněm?
19. září 2020 | 06:00

„Ty snad nejsi moje,“ vpálila mi nedávno do obličeje moje máma, když jsem jí řekla, že se bojím řídit. Moje obavy nedokázala pochopit, protože pro ni je život bez auta naprosto nepředstavitelný. I já bych to tak ráda měla. Jakmile ale sednu za volant, svírá se mi žaludek a srdce mi bije jako o závod. A čím méně řídím, tím víc můj strach nabírá na síle. Zjistila jsem ale, že zdaleka nejsem žádná výjimka. Proč je pro některé z nás řízení horor?

Odkázaná na druhé

Nejhorší je asi ten pocit nesvobody. Sama si bez auta nedojedete ani na nákup, natož někam na výlet do přírody. Připadáte si pak jako malá holka, která se o sebe nedokáže postarat. Jste stále odkázaná na pomoc druhých nebo na veřejnou dopravu. Tenhle pocit je ale zároveň nejlepší motivací, proč s tím začít něco dělat.

Bát se není v pořádku

Na některých internetových diskusích zaznívají často názory, že když se bojíte, tak za volantem neděláte žádné nebezpečné hlouposti nebo že strach z nehody je naprosto přirozený. Já s takovými názory naprosto nesouhlasím!“ říká Ing. Pavel Kaiser, MBA, který vede kurzy SRT (Spiritual Response Therapy – neboli hlubinná terapie). Podle něj ve vás strach vyvolá tzv. stav zúženého vědomí, při kterém hůře vnímáte, co se kolem vás děje, a nestíháte pohotově reagovat. „Můžete minout značku, nevšimnout si chodce, můžete přehlédnout auto, které se odněkud nečekaně vynoří,“ upozorňuje terapeut.

Vyhledejte pomoc

Kromě stavu zúženého vědomí, strach z řízení u vás může vyvolat také stavy úzkosti, které se projevují špatným dýcháním, točením hlavy, bušením srdce, tlakem v hrudníku, pocením, třesem rukou a nevolností. Ať už je důvodem vašich obav cokoli, určitě v takovém případě vyhledejte pomoc psychoterapeuta, který vám pomůže příčiny potíží nejprve zpracovat.

Krůček po krůčku

S přibývajícím počtem jízd získáváte sebedůvěru. Proto je důležité začátek nepřepálit. Je lepší jezdit kratší trasy, ale častěji a postupně přidávat kilometry a náročnost než dlouhé cesty jednou za rok, které vás akorát odradí od další jízdy. Pravidelnost a pomalé zlepšování dovedností jsou naopak jistou cestou k úspěchu. Můžete také poprosit někoho z blízkých, který by byl trpělivým spolujezdcem a radil by vám při náročnějších situacích. Takovou nenásilnou formou nakonec odbouráte stres a budete v provozu sebejistější.

Návrat do autoškoly

Autoškola není jen pro začínající řidiče. Můžete využít i nabídku kondičních jízd, které slouží lidem, kteří už řidičák mají, ale z nějakého důvodu dlouho neřídili a potřebují si zopakovat řidičské dovednosti a pravidla provozu.

A co radí odbornice – koučka Ing. Irena Houdková?

Předně si sepište, čeho konkrétně se bojíte, a poté si na stupnici 1–10 ohodnoťte, jak moc je reálné, že tyto situace nastanou. 1 – nestane se, 10 – určitě se stane. V dalším kroku napište emoce (min. 10), které pociťujete, když na řízení myslíte. Následně si podrobně představte a poté připište na papír, jaké by to bylo, kdybyste byla zkušenou řidičkou. Co vše vám řízení umožňuje a přináší? Co už nemusíte? Jak se jako ostřílená řidička cítíte? Co jste si díky tomuto cvičení uvědomila?“

Spoustu čtení pro ženy a speciální přílohu Levné recepty najdete v aktuálním čísle Blesku pro ženy, které koupíte v novinových stáncích. Nebo si ho můžete objednat v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku ZDE.

 

Autor: red

Autor: Štěpánka Bínová
Video se připravuje ...