Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Investice do supermarketů: Křetínský a Tkáč koupili podíl ve známém řetězci v Británii

Aktualizováno -
17. září 2020
19:55
Autor: ČTK - 
17. září 2020
16:59

Společnost Vesa Equity Investment českého miliardáře Daniela Křetínského a slovenského investora Patrika Tkáče koupila podíl 3,05 procenta v britském řetězci supermarketů Sainsbury's. Stala se tak čtvrtým největším akcionářem podniku, uvedla dnes agentura Reuters.

Daniel Křetínský s Patrikem Tkáčem dlouhodobě investují do retailových, velkoobchodních a e-commerce firem. Vesa nedávno zvýšila podíl ve francouzské maloobchodní firmě Casino, kde má teď podíl 7,15 procenta na majetku a 5,18 procenta na hlasovacích právech.

Investiční ředitel společnosti Vesa Branislav Miškovič podle Reuters uvedl, že firma považuje Sainsbury's za atraktivní investiční příležitost v dlouhodobém horizontu, navzdory silně konkurenčnímu prostředí v britském maloobchodu s potravinami.

Prostřednictvím společnosti EP Global Commerce (EPGC) Křetínský s Tkáčem drží také 29,99 procenta akcií německého řetězce Metro a spoluvlastní asi čtyřicetiprocentní podíl ve firmě Mall Group. EPGC je největším akcionářem Metra a usiluje o zvýšení podílu v tomto podniku.

Hlavní Křetínského společností je Energetický a průmyslový holding (EPH), který je přední středoevropskou energetickou skupinou. Holding je největším dodavatelem tepla v ČR, druhým největším českým výrobcem elektřiny (po firmě ČEZ) a jednou z největších těžebních firem v Německu. Vlastní i energetické zdroje na Slovensku, Itálii, Maďarsku, Velké Británii a ve Francii. EPH ovládá přes 50 těžebních a energetických firem.

Křetínský se také výrazně angažuje v médiích. V Česku realizuje své aktivity prostřednictvím společnosti Czech News Center (CNC), která je součástí koncernu Czech Media Invest (CMI). V CMI má podíl 50 procent, dalším spolumajitelem je právě Patrik Tkáč ze skupiny J&T, častý partner jeho obchodních transakcí. CNC je nejsilnějším mediálním domem v ČR. K hlavním titulům patří deníky Blesk, Aha! a Sport či časopis Reflex.

Zobrazit celou diskusi