Naproti brněnského nádraží stálo kino Čas. Promítalo od 10 hodiny ranní až do noci. „Když člověku ujel vlak, měl kde čekat. I když se nejednalo o zrovna příjemné místo, chodily tam pochybné existence. Zavřelo v roce 1981 kvůli stavbě podchodu,“ říká průvodce Martin Foretník z Turistického informačního centra. Dalším zajímavým biografem byl Jadran v Králově poli, kde se promítaly širokoúhlé filmy.

Video
Video se připravuje ...

Speciální retro prohlídky se budou konat i v říjnu a listopadu. Markéta Malá

Do Moskvy na Redforda

Kino Skala, které sídlí na Moravském náměstí, se za „totáče“ jmenovalo Moskva. Moc se uvnitř nezměnilo. „Dochovaly se sedačky umístěné zde už v 70. letech i tehdejší obložení. Stěna z ohýbaného dřeva je velmi podobná obložení v pražském metru," říká Eva Petláková. Změnil se ale bar kina, kde to měl rád známý básník Oldřich Mikulášek, chodil tam často na víno.

Kino Moskva bylo specifické v tom, že se zde za komunismu promítaly nejen sovětské, ale i americké a francouzské filmy. „Bylo to velmi moderní kino na tehdejší dobu. Osobně jsem v něm shlédl film Tři dny Kondora, v němž hrál Robert Redford a snímek Prožít si své peklo s Annie Girardotovou. Probíhal zde ale také Festival pracujících nebo Dny vietnamského filmu,“ tvrdí Foretník.

Úderníci kutali uhlí

V Brně se za komunismu nacházely i kina Jas a Mír. Na náměstí Svobody stál biograf Úderka. „Bylo to malé kino. Je zajímavé, že jednu z promítacích ploch mělo nainstalovanou z vnější strany budovy. Na venkovní plátno byly promítány většinou krátké předfilmy o tom, kolik v Sovětském svazu pokosili obilí nebo kolik naši úderníci vykutali uhlí. Někdy se tam promítaly i pohádky,“ říká průvodce.

Video
Video se připravuje ...

Brňané mohou v rámci speciálních retro prohlídek Turistického informačního centra vzpomínat, jak město vypadalo v osmdesátých letech. Markéta Malá

Prohlídky TIC Brno Osmdesátky

Brňané vzpomínají během retro prohlídek, které organizuje Turistické informační centrum, jak vypadalo město před pětadvaceti lety. Pěší okruhy městem návštěvníkům přiblížují specifický brněnský životní styl 80. let. Prohlídky jsou na programu ještě 17. října a 17. listopadu 2020. Více informací ZDE

Fotogalerie
10 fotografií