Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tatry ztratily svého krále: Nosič a rekordér Ladislav Kulanga zemřel ve věku 71 let

Autor: rc - 
17. září 2020
19:54

Tatry ztratily svou ikonu. Ve věku jednasedmdesáti let zemřel Ladislav Kulanga, chatař a vysokohorský nosič, který se proslavil svými rekordy. Na Zámkovského chatu vynesl náklad o hmotnosti 207,5 kg a na Téryho chatu se mu podařilo vynést náklad o hmotnosti 151 kg! 

Ladislav Kulanga zasvětil svůj život horám. „Já jsem dost tichý, každý si myslí, že jsem naštvaný. Ale já si myslím, že slova jsou někdy tak zbytečná, na co stále povídat. Ta čistota, vynáška a snáška, pohledy do doliny mi dávají o mnoho víc než řeči. Je to velká síla,“ uvedl při rozhovoru pro Podtatranské noviny Ladislav, který se živil jako vysokohorský nosič. Svůj život strávil v Tatrách a stal se jejich ikonou. První vynášku uskutečnil v roce 1968, kdy mu bylo pouhých devatenáct let. Tehdy se vydal s obrovským nákladem na Zámkovského chatu. „Naložil jsem si hned okolo 80 kil a neměl jsem s tím problém,“ uvedl.

Náklad na jeho zádech se neustále zvyšoval, a dokonce zdolal několik rekordů. Později na Zámkovského chatu vynesl náklad o hmotnosti 207,5 kg, svůj rekord zlomil při výstupu na Téryho chatu, kdy si na záda položil náklad o hmotnosti 151 kg. Na Zbojnického chatu podle informací webu Tatry.cz vynesl náklad o hmotnosti 141 kg. „Nenosím kvůli tomu, abych nosil velké váhy. Nosím sám kvůli sobě. Zkoumali mi klouby. Ani nepoznali, že jsem celý život nosil těžké váhy,“ uvedl Ladislav, který i v jednasedmdesáti letech neváhal vzít náklad a zdolávat hory.

Do paměti všech se zapsal jako král Tater. Ovšem nyní Tatry o svého krále přišly. Osudným se mu staly právě jeho milované hory. Podle informací slovenského webu Nový Čas se v Tatrách zranil, měl si zlomit klíční kost. „V pátek dopoledne jsme zasahovali na Skalnaté chatě. Laco měl zlomenou klíční kost. Uklouzl, když šel se svým nákladem sudů,“ uvedl pro Nový Čas jeden z horských záchranářů. Ladislav byl převezen do nemocnice. „Tam po ošetření podepsal revers a odešel domů. Bohužel, v pondělí doma zemřel,“ uvedl personál Skalnaté chaty pro Nový Čas. Poslední rozloučení s ikonou Tater se má konat v pátek odpoledne v Kežmarku.

Zobrazit celou diskusi