Majitelem varhan v proboštském kostele je řád Křižovníků s červenou hvězdou, který se bude na nákladech opravy podílet společně s městem. „Také máme příslib od města, že můžeme využít některý z aktuálních grantových programů. Posouzení odborníků při restaurátorském záměru vyjde na zhruba 50 tisíc, samotná oprava přesáhne 100 tisíc korun,“ prozradil Zdeněk Musil ze spolku Naděje v pohybu, který opravu iniciuje.

Vyrobeny byly v polovině 18. století

Nástroj je poměrně zachovalý. „Odborníci ovšem poznají, že je potřeba jim pomoct, aby opět získaly nádherný zvuk. Jsou to nejstarší varhany ve Znojmě,“ dodal.

Hudební nástroj pravděpodobně postavil brněnský varhanář Jan David Sieber nebo jeho žák Antonín Richter v první polovině 18. století. Kolem roku 1766 jej koupil tehdejší probošt Jan Nepomuk Střecha od hraběte Rudolfa Chotka z Myslibořic. S menší hlasovou úpravou se zachoval až do dneška.

Varhany mají mechanickou trakturu a zásuvkové vzdušnice. V prospektu stojí 27 původních píšťal z cínu, které jsou zdobeny bodovými výstupky ve tvaru křížku. Varhanní skříň je bohatě zdobená barokním akantem a je uměle mramorována.

Fotogalerie
3 fotografie