Kvůli finančním ztrátám, které přinesla pandemie koronaviru, Praha šetří, kde se dá. Proto magistrát rozhodl, že letos novoroční ohňostroj ani videomapping nebude. Pro zklamané Pražany ale svitla naděje. Spolek Ohňostroj pro Prahu opět vyhlásil sbírku na realizaci novoroční světelné show, na kterou mohou občané přispět. 

Spolek už druhým rokem podporuje radnice Prahy 2. Sbírku kvituje místostarostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS) na svém profilu na sociální síti. „Těší mne, že Praha o svou tradici nepřijde, že bude letošní rok spojen ještě silněji s kampaní #nebudustrilet, která upozorňuje na to, že slavit příchod nového roku ohňostrojem lze i ohleduplně.

Novoroční ohňostroj bude! Minulý rok Magistrát pod vedením primátora Hřiba tradiční ohňostroj zrušil, protože nebyl prý...

Zveřejnil(a) Alexandra Udženija dne Čtvrtek 17. září 2020

Koronavirová opatření

Organizátoři spolku se už loni snažili zachovat tradici, při které se spojí v jeden okamžik Pražané a všichni společně oslaví příchod nového roku. Není ale v době rychle rostoucí pandemie právě srocování lidí riziko a neměli bychom se raději držet doma? Jak se organizátoři poperou s různým omezením?

„Organizaci opatřením přizpůsobíme. Již teď bychom chtěli předeslat a lidem doporučit, aby v danou chvíli dodržovali platná vládní nařízení a mysleli jak na zdraví své, tak svého okolí. Ohňostroj lze sledovat z mnoha míst po celé Praze, nelze tedy na všech těchto místech z organizačního hlediska hlídat a zajišťovat dodržování bezpečnostních nařízení vlády ČR. Situaci okolo pandemie samozřejmě bedlivě sledujeme,“ řekl Blesk.cz předseda spolku Ohňostroj pro Prahu Jan Šaršoun. Zároveň dodává, že pokud bude v Praze vyhlášen zákaz srocování lidí, počítá s variantou online streamingu.

Velkolepou světelnou show už minulý rok zrušil magistrát a nahradil ji videomappingem. Podle primátora Hřiba je ohňostroj překonaný a zastaralý. „Praha je moderní metropolí. Proto reagujeme na současné světové trendy a oslavíme vstup do nového roku videomappingem namísto klasického ohňostroje,“ postoval primátor na svém profilu na sociální síti loni v srpnu. „Ohňostroje jsou tisíciletou tradicí po celém světě a k vítání nového roku patří. Navíc na rozdíl od videomapingu je lze sledovat z více míst, třeba i z pohodlí domova,“ oponoval Šaršoun.

Tématem novoročního ohňostroje bude Praha žije! Se srdcem na dlani. Spolek v tomto smyslu chce lidem předat pozitivní energii, která je v těchto časech tak potřebná. „Je důležité nezapomínat, že tu stále jsme, že svět se nezastavil a že po každé bouřce je nakonec jasno,“ dodal Šaršoun. Novoroční ohňostroj se bude opět odpalovat z Bastionu nad parkem Folimanka.

Fotogalerie
87 fotografií