Petr Čolas zemřel nečekaně po krátké ale vážné nemoci koncem srpna. Diagnózu se údajně dozvěděl pouhý měsíc před tím. Kolegy nejen v ostravské zoo, ale napříč republikou, jeho skon zaskočil.

„Odešel vynikající odborník a hlavně skvělý člověk, který má hlavní zásluhu na tom, že se ostravská zoo stala jedním z nejnavštěvovanějších turistických cílů v České republice. Udělení Ceny města Ostravy bude jen malou připomínkou toho, jak nesmazatelně se Petr Čolas svou prací zapsal do historie města,“ uvedl primátor Tomáš Macura. Zastupitelé na počátku jednání Čolasovu památku rovněž uctili minutou ticha.

Mimořádný odborník

V zahradě pracoval Čolas 30 let, z toho 16 let stál v jejím čele. „Pod jeho vedením prošla ostravská zoo výraznou modernizací. Prosazoval zlepšování prostředí chovaných zvířat, modernizaci a výstavbu pavilonů tak, aby expozice byly co nejpřírodnější a největší,“ uvedla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Za jeho éry se rekonstruoval například pavilon hrochů, vybudoval se pavilon evoluce, pavilon pro slony, hlavní vstup do areálu, safari asijských kopytníků nebo Návštěvnické centrum, které je střediskem ekologické výchovy v zoo.

Čolas ostravskou zahradu rovněž zapojil do celosvětových programů záchranného chovu. „Patřil k nejuznávanějším světovým odborníkům na záchranný chov zvířat v lidské péči,“ dodala Vojkovská.

Dočasný ředitel

Po Čolasově úmrtí byl vedením zoo dočasně pověřen Tomáš Hanzelka. Primátor už dříve řekl, že zřejmě v říjnu by město mohlo vypsat výběrové řízení na nového ředitele. Podle primátora ale město nechce výběr uspěchat, protože najít obdobného odborníka, jakým byl Čolas, bude náročné.

Cenu města Ostravy od roku 1998 převzalo 35 osobností. Její součástí je také peněžitý dar ve výši 100 tisíc korun. Oba synové dnes při převzetí ocenění uvedli, že chtějí peníze věnovat na záchranné projekty v regionu tak, aby byly smysluplně využity.

VIDEO: V Ostravě se narodilo mládě šimpanze hornoguinejského.

Video
Video se připravuje ...

V Ostravě se narodilo mládě šimpanze hornoguinejského Zoo Ostrava

Fotogalerie
10 fotografií