Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Další škola v Praze kvůli koronaviru zavřela: Nakazili se žáci i učitel, celý sbor je v karanténě

Autor: ČTK - 
15. září 2020
16:37

Kvůli výskytu onemocnění covid-19 je uzavřená Základní škola Jeremenkova v Praze 4. Covidem-19 onemocněli dva žáci školy a jeden z učitelů, řekl v úterý ředitel školy Jan Vondrouš.

„Karanténa byla nařízena všem pedagogickým pracovníkům, a to vzhledem ke kontaktům s učitelem pozitivně testovaným na covid-19,“ uvedl ředitel. Pedagogům by karanténa měla skončit v pondělí 21. září. Do té doby se podle informací na webu školy nevyučuje.

Pozitivní test mají podle Vondrouše i dva spolužáci z třídy 8. A. Žáci dvou tříd osmého ročníku jsou tak rovněž v dočasné izolaci. I jim by podle nyní platných nařízení hygieniků měla karanténa končit v pondělí 21. září.

Ve škole s rozšířenou výukou jazyků, kterou zřizuje radnice Prahy 4, vyučuje asi 35 pedagogů a navštěvuje ji asi 400 žáků.

V hlavním městě je kvůli potvrzené nákaze novým koronavirem nyní uzavřená také Základní škola Donovalská v Praze 11. Karanténa do soboty 19. září se týká 29 zaměstnanců školy. V tomto týdnu se žáci učí distanční formou.

Provoz kvůli nákaze covidem-19 u pedagogů omezila například i Základní škola Antonína Čermáka v Praze 6. Škola je nyní uzavřená pro žáky druhého stupně, kteří se učí online. Omezení výuky se dotklo i tříd na prvním stupni. Vedou ji nyní převážně třídní učitelé dětí. Podle ředitele školy Petra Karvánka jsou v karanténě učitelé a vedení školy.

Zavřených škol přibývá

Počet škol v Česku, které se kvůli koronaviru zcela či částečně uzavřely, roste. Zatímco na začátku školního roku ministr školství Robert Plaga (za ANO) informoval zhruba o dvacítce škol, které se kvůli výskytu nákazy neotevřely, k pátku 11. září bylo karanténou podle Martina Novotného z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví zasaženo již 247 škol v České republice. Zavřeno podle statistik ministerstva zdravotnictví k pátku 11. září bylo 39 škol.

Podle webu pražské hygienické stanice se nákaza covidem-19 týká asi 30 škol v hlavním městě. V karanténě jsou obvykle jen jednotlivé třídy nebo několik pracovníků školy. K sobotě 12. září evidovali hygienici jednu uzavřenou školu v Praze 1 a jednu částečně uzavřenou školu v Praze 6.

Covid_19 ( 15. září 2020 21:34 )

nejste sama, syn po prvním testu v karanténě na Covid mohl jít s respirátorem FFP2 pracovat, dělá kancelářskou práci, ale nemůže mít home office. Učitelé respirátory nemají, zatím je mají slíbené, stát si bere z každé ochranné pomůcky DPH 21%, proto si nikdo rozumný tyto pomůcky nekupuje sám, ale fasuje je

Covid_19 ( 15. září 2020 21:31 )

a kde jsou slíbené respirátory pro učitele? Nejspíš se ještě nevyrobily, choas u nás vládne. Synovi po negativním testu strčil zaměstnavatel respirátor FFP2 a šel pracovat, to je již víc než týden, proč si hygiena neujasní pravidla?

levandulova ( 15. září 2020 19:55 )

Presne tak, pul roku se valeji doma za plny platy. A budou dal. My v nemocnicich jedemnza dva a kdyz jsme pozitivni, strci nam respirator. Asi pujdu radsi ucit. Budu mit svy jisty, ctvrt roku dovolenou, volny vikendy a svatky, v noci spat ve svy posteli. Zadny prescasy a plat stejnej.

levandulova ( 15. září 2020 19:50 )

Jako zdravotnik mam smulu, zadna karantena, ale respirator. A ucitelicci po 6ti mesicich volna uz se zase budou valet doma, dop.dele uz.

anna1234 ( 15. září 2020 17:48 )

.. třeba se aeraluna učila dobře, jenom si zvolila jinou profesi než učitelskou, ne každý chce studovat peďák. Ano, učitele covid finančně nezasáhne, dokonce si prý polepší. Psal bys méně výsměšně, kdyby se tě covidová opatření finančně dotkla!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa