Podle stížnosti přetrvávají pochybnosti o mužově spoluvině na vraždě a chybí přímé důkazy. ÚS připustil, že se zločin odehrál bez svědků. „Na místě činu nebyly zanechány ani jiné přímé důkazy, avšak na základě uceleného řetězce na sebe navzájem navazujících nepřímých důkazů bylo možné dospět k jednoznačnému závěru o vině stěžovatele a vyloučit jakoukoliv pochybnost,“ stojí v usnesení.

Podnikatele podle závěrů české justice zavraždil v červnu 2017 dvěma desítkami ran nožem Rus Ramil Alijev. Apchaidze při útoku na odlehlém parkovišti Na Maninách hlídal, podílel se i na plánování. Pobodaný muž zvládl před smrtí odjet z místa činu autem, s nímž pak opodál havaroval.

Spoluvina Gruzínce na vraždě podnikatele se podle pravomocného verdiktu jednoznačně prokázala. Podle spisu přijel s Rusem den před činem do Prahy a telefonicky si domluvil schůzku s obětí na vytipovaném parkovišti. Alijev s Apchaidzem už dvě hodiny po činu seděli v autobuse mířícím do Lvova na Ukrajině. Předtím se prý na nádraží na Florenci stihli převléct a část svých věcí tam vyhodili do odpadkového koše.

Apchaidzeho později zadržela ukrajinská policie na základě evropského zatykače. Vinu popíral. Prvoinstanční Městský soud v Praze mu uložil 17 let vězení. Odvolací senát trest o rok zmírnil. Po propuštění z vězení bude z Česka vyhoštěn. Alijev byl stíhán jako uprchlý, dostal 18letý trest. Motivem činu mohla být osobní msta.

Fotogalerie
12 fotografií