Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Turisté se pakují z Itálie, nevrátí se zřejmě ani na lyže. Experti čekají katastrofu

Autor: Darina Jíchová - 
14. září 2020
21:25

Pandemie koronaviru měla velký dopad na sektor turismu a cestovního ruchu. Naděje oblíbeným destinacím, jako Itálie, trochu svitla v létě, kdy se do tamních resortů vrátil alespoň zlomek turistů. S příchodem druhé vlny nákazy ale turisté opět Itálii opouštějí, epidemiologové navíc varují, že na podzim a v zimě se situace může ještě zhoršit, Italové se tak předběžně loučí i s davy nadšených lyžařů, kteří každoročně plní jejich ski areály. Experti očekávají ekonomickou katastrofu, uvedla stanice CNN.

Italská vláda připravila drobnou finanční podporu pro všechny podniky, které trpěly během přísné karantény. I když po první vlně nákazy přišlo jisté uvolnění, mnoho zemí ponechalo v platnosti omezení týkající se cestování, mezi lidmi navíc panoval jistý strach vyjet do země, která dlouho platila za evropské centrum koronaviru. To se podepsalo na řadě italských hotelech a restaurací, které táhlou karanténu nepřežily.

„Turisty potřebujeme“

„Turisty zkrátka a dobře potřebujeme,“ uvedla Cassandra Santorová, ředitelka společnosti zabývající se organizací dovolených pro zahraniční návštěvníky. „Naši průvodci, potápěči a další zaměstnanci od Piemontu po Sicílii si museli najít jiný zdroj příjmu,“ vysvětlila Santorová. Zmínila se však také o tom, že turistům, kteří v létě Itálii navštívili, přijde všechno jako dřív, „tedy až na nošení roušek a výzvy k sociálnímu distancování“.

Srpen, jak vysvětlila Santorová, je měsícem, kdy si také Italové dopřávají dovolenou. Letos si volno mohlo dovolit asi jen 60 procent lidí, kteří cestovali zejména po domovině, a tak pomohli řadě svých krajanů. V srpnu do Itálie vyjelo i mnoho dalších Evropanů, i tak ale prognózy na další měsíce vypadají děsivě.

„Itálie letos přišla o 653 miliard korun, které obvykle utrží na zahraničních návštěvnících. Propad nastal i u domácího turismu,“ objasnil Giorgio Palmucci, šéf italského národního turistického výboru ENIT. Dodal, že obnova zabere až dva roky. „Bolest z tohoto propadu pocítíme všichni,“ varoval Palmucci. „Hlavně pak města závislá na turismu, jako třeba Benátky, Florencie nebo Řím,“ dodal.

Italové se děsí zimní vlny koronaviru

Za šířením koronaviru je podle odborníků italská omladina, a to jak doma, tak v zahraničí. A to například v Chorvatsku, Řecku nebo na Maltě. Denní nárůsty nových případů jsou zatím stále nižší než ve Francii nebo Španělsku, Italové však ve strachu vyhlížejí zimu, kdy se má podle odborníků situace rapidně zhoršit.

Turisté se fotí u slavné fontany Di Trevi v Římě. Turisté se fotí u slavné fontany Di Trevi v Římě. | Reuters

Přestože tisk v létě ukazoval snímky zaplněných italských pláží, hoteliéři a další zaměstnanci sektoru jsou si vědomi, že jsou na pokraji zhroucení. Podle nejnovějších statistik totiž na 70 procent hotelů v turistických městech nebylo schopno po karanténě otevřít, stejně na tom bylo i 20 procent přímořských letovisek. Celkem 60 procentům italských podniků v sektoru turismu a cestovního ruchu hrozí krach. Asi nejhorší pro dané odvětví je zákaz vstupu pro Američany, kteří tvoří největší příjem pro turismus.

Santorová potvrdila, že na 85 procent jejích klientů jsou Američani, přiznala, že na září 2020 musela zrušit všechny zakázky své společnosti. „Je to poprvé, kdy za tento měsíc nebudeme mít žádný příjem,“ povzdychla si. „Ještě v prosinci 2019 jsme měli přes 100 klientů, kteří si přáli naplánovat dovolenou se vším všudy mezi březnem a zářím. Polovině z nich jsme plně vrátili jejich peníze, další byli ochotni odložit dovolenou na rok 2021, někteří dokonce až na rok 2023 či 2024,“ okomentovala Santorová.

„Zůstáváme optimističtí“

„Víte, od mnoha lidí pracujících v našem sektoru slýcháme, že pokud hranice zůstanou uzavřené po zbytek roku 2020, v lednu už nebudou mít žádné peníze na to, aby se uživili. Na druhou stranu ale všichni zůstáváme optimističtí, protože víme, že tohle nemůže trvat do nekonečnosti. Síla a odvaha, to je to, co my Italové známe nejlépe,“ prohlásila Italka.

„Covid-19 způsobil ekonomickou katastrofu pro náš hotel a řadu dalších,“ uvedla Giorgia Tozziová, manažerka římského pětihvězdičkového Hotelu Vilon, který byl od poloviny února až do 3. června uzavřen. „V létě se to trochu zlepšilo, ale další měsíce zůstávají v nejistotě, věříme, že v létě 2021 už všechno bude v pořádku,“ doufá Tozziová.

TomasLB ( 14. září 2020 22:13 )

zalez a nevycházej, bude se nám lépe dýchat

Covid_19 ( 14. září 2020 22:02 )

v Itálii je bezpečněji než u nás, ale v zimě nás tam nepustí sousedé, Slovensko je první, která nám zavřelo hranice

Covid_19 ( 14. září 2020 21:58 )

Itálie má hrůzu z toho, co se u nás dnes děje, od jara jsme si vyměnili úlohy

Markéta Fourová ( 14. září 2020 21:43 )

V létě bylo krásně a v zimě bude také nedramatizujte to tak moc.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa