Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Úřady varují Brity před pořádáním oslav a večírků. Experti přiznali: Ztrácíme kontrolu

Autor: ČTK - 
12. září 2020
17:45

Policie v Anglii varovala, aby lidé tento víkend nebrali jako příležitost k večírkům a oslavám před pondělkem, od kdy se už bude moci scházet jen maximálně šest osob. Britští epidemiologové v pátek zveřejnili studii, podle které se počet případů nákazy každých sedm až osm dní zdvojnásobí. Ozývají se hlasy, že Británii znovu hrozí, že se jí epidemická situace vymkne zpod kontroly.

Nové opatření se týká lidí, kteří nežijí v jedné domácnosti, a vztahuje se na setkání ve venkovních prostorách i uvnitř. Omezení počtu osob, které mohou být najednou pohromadě, zavádí také Skotsko a Wales.

Policistům se nelíbí, že zpřísněná pravidla začnou platit až od pondělka. „Je skutečné nebezpečí, že někteří lidé této situace zneužijí a budou tento víkend brát jako příležitost k večírkům před zostřením restrikcí,“ cituje britská BBC Johna Aptera, šéfa organizace sdružující policisty v Anglii a Walesu.

„Jsme na pokraji toho, kdy nad situací ztrácíme kontrolu“

Britské ministerstvo v pátek oznámilo, že v zemi přibylo dalších 3539 případů nákazy koronavirem, což bylo nejvíce od 17. května. Reprodukční číslo, které udává, kolika lidem jeden nakažený virus předá, se poprvé od března zvýšilo na jedna až 1,2.

Mark Walport, bývalý člen vládní poradní komise SAGE, v sobotu v BBC prohlásil, že „se dá říct, že se nacházíme na pokraji toho, kdy nad situací ztratíme kontrolu“. Dodal, že se stačí podívat na Francii a Španělsko, kde počty infikovaných lidí rychle rostou.

Jirik-ta ( 13. září 2020 02:35 )

Tak ztrácejí kontrolu? To už dávno před covidem..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa