Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poláci nechtějí další uzávěru země. Při protestu proti rouškám a panice to schytal i premiér

Autor: ČTK - 
12. září 2020
15:40

Asi tisícovka odpůrců opatření proti šíření koronaviru i lidí, kteří si myslí, že politici a média schválně zveličují nebezpečí covidu-19, se dnes sešla v centru Varšavy. Na svých internetových stránkách o tom informuje Gazeta Wyborcza.

Demonstranti se setkali před sídlem Sejmu, dolní komory parlamentu, odkud pak vyrazili na pochod centrem Varšavy. Jejich hlavním heslem je „Nedopustíme další lockdown“. Podobně jako jinde v Evropě i polská vláda letos na jaře na několik týdnů omezila svobodu pohybu, lidé museli co nejvíce zůstávat doma a vycházet jen kvůli nejnutnějším potřebám.

Účastníci protestu nesouhlasí s nošením roušek, kterým říkají „náhubky“ nebo „hadry“. Promluvil k nim nacionalistický, ultrakatolický politik Gregorz Braun nebo neúspěšný kandidát v letošních prezidentských volbách Pawel Tanajno, který se v uplynulých měsících postavil do čela protestů proti zmrazení hospodářského života kvůli pandemii covidu-19.

Premiér bez roušky, exministr zdravotnictví ve Španělsku

Lidé protestují nejen proti opatřením proti šíření koronaviru, ale i proti pokrytectví politiků. „Pan premiér bez roušky, pan (bývalý) ministr zdravotnictví (Lukasz) Szumowski na dovolené ve Španělsku. Oni se nám vysmívají za to, že nám vzali svobodu,“ řekl Tanajno. Polské ministerstvo zahraničí lidem doporučuje, aby do Španělska, pokud to není nutné, nejezdili.

Odpůrci opatření zavedených kvůli koronaviru a vyznavači různých spikleneckých teorií dnes demonstrují i na několika místech v Německu.

V Polsku, které má asi 38 milionů obyvatel, za poslední den přibylo 603 nově potvrzených případů nákazy koronavirem a 13 lidí s covidem-19 zemřelo. Od začátku pandemie se nakazilo 73 650 lidí, 2182 z nich zemřelo.

Matos7 ( 12. září 2020 18:26 )

Ať ta tisícovka Poláků de třeba do pr..e jen by nejraději roznaseli covida po světe. Já tady polaky nechci

Covid_19 ( 12. září 2020 15:59 )

u nás politici vyzývali občany, aby utráceli peníze doma, potom posílali fotky z Kréty, je vidět, že toho máme s Poláky hodně společného

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa