Názor občanů na bezpečnostní situací v Praze 5 radnice zjišťovala pomocí dotazníkového šetření mezi 878 respondenty. Na otázku, zda se v městské části cítí bezpečně, odpovědělo 14 procent z nich, že určitě ano a 64 procent, že spíše ano. Možnost spíše ne zvolilo 15 procent dotázaných a jen 5 procent se určitě necítí bezpečně.

Průzkum se ptal, kde konkretně se lidé cítí bezpečně a proč. Nejvíce respondentů označilo lokalitu Malvazinky, druhá nejčastěji zmiňovaná čtvrť byla Cibulka. Na těchto místech si nejvíce cení toho, že tam lidé mají k sobě blíž a znají se mezi sebou.

Kriminalita vzrostla

Podle průzkumu se lidé na Praze 5 sice cítí bezpečně, minulý rok se tu ale podle výroční zprávy policie kriminalita zvýšila meziročně zhruba o pět procent. Nejvíce trestných činů byly majetkové delikty, tady zaznamenali policisté nárůst dokonce o 23 procent. Podle výroční zprávy přibylo hlavně krádeží vozidel a kapesních krádeží.

Snížil se ale počet kriminálních činů spojených s drogami, loni řešili policisté celkem 51 případů. Starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková (ODS) upozornila, že právě místa frekventovaná uživateli drog a podobnými nekalými živly často obyvatelé vnímají jako méně bezpečné. „Nenechává mě klidnou nepořádek a pohyb bezdomovců, uživatelů drog, opilců a zlodějů například kolem Smíchovského nádraží, Anděla, nebo na několika místech Plzeňské ulice. I respondenti naší ankety tato místa často zmiňují,“ řekla k bezpečnostní situaci v městské části, kterou řídí.

Nedostatek policistů i strážníků

Meziročně se o 8 procent zvýšil i počet přestupků, v roce 2019 jich podle Městské policie bylo více než 13 tisíc. Zvýšení kriminality si policisté i strážníci vysvětlují hlavně nedostatkem lidí. Obvodní ředitelství Praha II, pod kterou pátá městská část spadá, letos eviduje 160 neobsazených míst. „Pouze pro srovnání uvádím, že personální podstav k 1. 1. 2017 činil 83 volných služebních míst. Za tři roky se tak podstav zdvojnásobil,“ poznamenal ředitel Obvodního ředitelství policie Praha II David Körner.

S nedostatkem lidí se tu potýká i Městská policie. Průzkum se ptal i na to, zda lidé znají svého strážníka. Ukázalo se že 88 procent dotázaných ho nezná. Podle představ starostky Zajíčkové by v budoucnu měli být strážníci v užším kontaktu s lidmi.