Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tajná schůzka Mynáře: Zemanův muž u naštvaných Číňanů „žehlil“ Vystrčilovu cestu

Aktualizováno -
8. září 2020
22:37
Autor: sab, vei - 
8. září 2020
15:34

Kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář se v pondělí v tichosti sešel s čínským velvyslancem Čang Ťien-minem, uvedl Deník N. Důvodem byla nedávná Vystrčilova cesta na Tchaj-wan, která se Číně dost protiví. O schůzce Hrad nijak neinformoval, den poté o ní Zeman nepromluvil ani před premiérem Andrejem Babišem. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček schůzku pro Blesk Zprávy potvrdil.

Pražský hrad se na schůzce prý snažil urovnat napjaté vztahy s Pekingem. Mynář podle zjištění novinářů měl čínského velvyslance ujistit, že předsedu Senátu Vystrčila prezident nebude zvát na jednání nejvyšších ústavních činitelů.

Hrad o schůzce, která může být zásadní pro českou zahraniční politiku, žádným způsobem veřejnost neinformoval. Jak uvedl Deník N, Mynář na jednání diplomata ujišťoval, že se nijak nezměnil český přístup k politice jedné Číny. 

Hned v úterý byli v Lánech za Zemanem premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Podle informací Blesk Zpráv o tom, že by prezidentův kancléř Mynář jednal s čínským velvyslancem, vůbec nepadla řeč. Experti přitom poukazují na fakt, že tím, kdo má na starost zahraniční politiku, je hlavně vláda a i setkání nejvyšších ústavních činitelů k zahraniční politice prezident organizuje tak trochu nad rámec toho, co mu přísluší.

Mynář ujistil Číňany o „potrestání“ Vystrčila

Že schůzka Mynáře s velvyslancem Číny proběhla, nakonec deníku potvrdil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček: „Mohu potvrdit setkání i sdělení potvrzení, že Česká republika uznává, stejně jako ostatní členské země EU, politiku jedné Číny.“ Ovčáček však už neřekl, co dalšího případně na setkání Mynář a Čang Ťien-min řešili.

Stejná slova napsal Ovčáček pro Blesk Zprávy. „Byla poskytnuta informace o novém formátu jednání ústavních činitelů,“ sdělil redakci.

I přesto, že za Vystrčilem a českým postojem, který reprezentuje, stojí Francie, Německo a podpořila ho třeba slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, domácí kolegové za Vystrčilem nestojí. Cesta je totiž proti srsti Číně, která Tchaj-wan považuje za svoje území. Vystrčila tak obvinili z porušení suverenity a tamní ministr zahraničí Wang I Vystrčilovi vzkázal, že  „zaplatí vysokou cenu“.

První „trest“ přišel od prezidenta Miloše Zemana. Ten prohlásil, že Vystrčila nebude zvát na schůzky nejvyšších ústavních činitelů, které svolává a kde se řeší zahraniční politika. 

I když toto rozhodnutí kritizuje řada expertů i politiků, Mynář už o tom Číňany ujišťuje. „Byla poskytnuta informace o novém formátu jednání ústavních činitelů,“ řekl Deníku N Ovčáček. Jak server upozornil, už v minulosti se Zemanův Mynář s čínským velvyslancem sešel. Bylo to, když se řešila role Hradu při vzniku výhružného dokumentu z čínské ambasády, který byl adresován později zesnulému předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi.

Video  Po Číně trestá Vystrčila za Tchaj-wan i Zeman. Nebude ho zvát na hradní porady.  - FTV Prima
Video se připravuje ...

manatr ( 9. září 2020 21:57 )

Luskouni zajímají jen tebe, děti chtějí vidět pandy. Které slíbil soudruh Zeman přivézt z Číny.
Jenže komoušům se věřit nedá a děti mohou na pandy koukat jen na obrázku.

manatr ( 9. září 2020 21:54 )

Kubera svým úmyslem jet na Tchajwan si podepsal rozsudek smrti. Ovšem musí se říkat, že se ukouřil.

levice-je-smegma ( 9. září 2020 20:02 )

Kuberu už stihlo, podle vás, komoušů, se má říkat, že to bylo z kouření.

AVATAR ( 9. září 2020 07:54 )

AVATAR ( 9. září 2020 07:53 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa