V Muzeu Kampa provede expozicí návštěvníky předseda správní rady Musea Kampa a bývalý europoslanec Jiří Pospíšil, vstupné na prohlídku je zdarma, stejně jako na zbytek programu. Od 14:00 do 16:45 se budou konat výtvarné dílny pro děti v Muzeu Kampa a ve Werichově vile, na jejíž zahradě se v 17:00 uskuteční slavnostní přípitek.

Mládková, která právě v úterý slaví 101. narozeniny, vstoupila do povědomí široké veřejnosti především díky tomu, že darovala rozsáhlou rodinnou sbírku moderního umění Praze, a také díky zarputilosti, s jakou vybojovala a vybudovala v metropoli muzeum. Mecenáška věnovala celý život kultuře a podpoře umělců z bývalého Československa, kterým totalitní režim nepřál. Je držitelkou řady prestižních ocenění. V roce 1999 jí prezident Václav Havel udělil medaili Za zásluhy, o čtyři roky dříve získal stejné ocenění in memoriam i její manžel.

Mládková se již sama veřejného života vzhledem ke svému věku a zdraví neúčastní. Žije v areálu Sovových mlýnů, kde sídlí muzeum, které se v posledních týdnech vzpamatovává z požáru, jenž ho zasáhl v červenci. Plameny umělecká díla nezasáhly, ale do pondělí 7. září byly kvůli požáru otevřeny jen dvě třetiny muzea, v pondělí se k nim přidalo první patro s výstavou malířky Olgy Karlíkové. Muzeum otevřené v roce 2003 nyní funguje v provizorním režimu.

Fotogalerie
34 fotografií